Spaanse minister treedt af om master-schandaal

door admin
Spaanse minister treedt af om master-schandaal

Waar drie uur eerder op dinsdag de Spaanse premier zijn minister in de Senaat nog publiekelijk verdedigde met de woorden dat ze uitstekend werk levert en dat zal blijven doen, moest hij nu het hoofd buigen en haar laten gaan. Nadat bekend werd dat 19 van de 52 pagina’s van haar eindscriptie geplagieerde tekst bevatte, gooide ze de handdoek definitief in de ring. Ze zal worden vervangen door María Luisa Carcedo, een hoge ambtenaar op het gebied van kinderarmoede en vertrouweling van de premier Pedro Sánchez.

Om half tien dinsdagavond legde Montón geëmotioneerd uit dat ze ontslag neemt om te voorkomen dat ‘deze polemiek’ de regering niet nadelig beïnvloedt. Om niet met de voortdurend lekkende informatie het werk van de regering Sánchez te beschadigen. Montón herhaalde dat ze ‘geen enkele onregelmatigheid’ heeft gepleegd en voegde toe dat vanaf dat de eerste informatie over haar master naar buiten kwam via Eldiario.es ze altijd ’transparant en eerlijk’ is geweest en uitleg en ‘alle informatie’ gaf waarover ze op dat moment beschikte.

Plagiaat 

Het nieuws over het plagiaat van Montón werd aan het begin van de avond naar buiten gebracht door de Spaanse omroep La Sexta. Eenderde van haar eindopdracht was geplagieerd door teksten van andere scripties en zelfs van Wikipedia te kopiëren, zonder bronvermelding.

Pablo Casado

Of Montón’s vertrek invloed heeft op de positie van Pablo Casado, leider van de Partido Popular, zal nog moeten blijken. De zaak rond de onregelmatigheden in zijn master, behaald aan dezelfde Madrileense universiteit, wordt op dit moment bekeken door het Spaanse hooggerechtshof.

Voor Sánchez betekent dit al de tweede minister die in nauwelijks honderd dagen regering voortijdig het politieke toneel moet verlaten. Binnen een week na zijn installatie als minister van Cultuur, diende Maxim Huerta zijn ontslag in vanwege belastingfraude die hij eerder had gepleegd als zzp’er.

Twijfel over thesis premier

Woensdagochtend begon Pablo Rivera, partijleider van Ciudadanos en leider van de op dit moment grootste oppositiepartij, twijfel te zaaien over de eindthesis van Pedro Sánchez. Tijdens de eerste controlesessie in de Spaanse Tweede Kamer na de zomervakantie stelde Rivera een niet aangekondigde vraag. Hij wilde weten waarom de regering een veto had uitgebracht over de anti-plagiaatwet van universiteiten en tegen corruptie, waarmee de eindopdrachten voor studies aan universiteiten verplicht gepubliceerd moeten worden en dus ter inzage zijn voor wie dat maar wil. Sánchez, zichtbaar geïrriteerd, ontkende dit stellig. Rivera antwoordde daarop ‘dat er gegronde twijfels bestaan over de doctorale thesis van de premier’. ‘U heeft uw thesis verborgen’, zei Rivera tegen Sánchez. ‘Ik vraag u deze te publiceren om een eind te maken aan de verdenkingen’. Volgens Sánchez is zijn doctorale thesis in Economie ‘gepubliceerd krachtens de geldende wetgeving’.

Dit vind je misschien ook leuk