Minder vaccinaties onder Europeanen zorgt voor gezondheidsrisico

door admin
Minder vaccinaties onder Europeanen zorgt voor gezondheidsrisico

De organisatie stelt vast dat te weinig kinderen in Europa worden ingeënt, wat vaak komt door ouders die dit weigeren. Ook benadrukt de WHO dat de Europeanen langer leven ondanks het toenemende overgewicht en de hoge consumptie van alcohol en tabak. Het verslag waarin deze conclusies staan, werd gemaakt en ingediend door het Europees Bureau van de WHO, waar 57 landen bij aangesloten zijn.

Vooruitgang

In het document wordt onderstreept dat Europa de laatste jaren grote vooruitgang heeft geboekt wat betreft de volksgezondheid. Vrijwel alle doodsoorzaken zijn gedaald (gemiddeld 25% in 15 jaar). Over een periode van vijf jaar is de levensverwachting met bijna één jaar gestegen, tot 77,9. Daarbij doet de levenskwaliteit het ook beter, zodat de oudere generatie kan genieten van die jaartjes meer.

Structurele problemen

Deze verbeteringen staan echter in tegenstelling tot een paar structurele problemen die Europa dringend zou moeten aanpakken. Het gaat dan om problemen zoals het niet laten vaccineren van kinderen en het erop nahouden van slechte levensgewoonten (consumptie van tabak, alcohol en zwaarlijvigheid), die van land tot land sterk verschillen. Zo wordt er in Europa het meest gedronken (8,6 pure alcohol per inwoner), het meest gerookt (bijna één op drie Europeanen) en komt Europa, na Amerika, op plaats twee qua overgewicht (meer dan de helft van de bevolking).

In het verslag dat enkele weken geleden gepresenteerd werd, benadrukt de WHO enerzijds de groei van anti-vaccinatiebewegingen en anderzijds de slechte toegang tot immunisatie ten gevolge van ineffectieve gezondheidsstelsels, met name in landen als Roemenië in het zuidoosten van Europa. Stein betreurt het dat er zoveel misleidende informatie de ronde doet, waardoor ouders, op basis van vervalst onderzoek, geloven dat sommige vaccins autisme veroorzaken.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat in ontwikkelde samenlevingen gebieden met een lagere sociaaleconomische status slechtere levensgewoonten hebben en meer gevallen van overgewicht tellen. De verschillen zijn zowel te zien tussen de landen als tussen de deelgebieden van een land zelf. Claudia Stein, directrice van het Europees bureau van de WHO, bevestigt dat het verschil in levensverwachting ‘heel groot’ is tussen het land waar de mensen het langste leven (Luxemburg; 83,1 jaar) en Moldavië (71,6 jaar).

De WHO pleit voor hervormingen in de wetgeving en belastingen om de strijd aan te gaan tegen de slechte levensgewoonten van de bevolking. Het gaat dan om regelingen zoals de invoering van de belasting op suikerhoudende dranken, die al bestaat in het Verenigd Koninkrijk. In Catalonië is een soortgelijke maatregel goedgekeurd.

Spanje

De Spanjaarden behoren tot de langst levende Europeanen (83 jaar gemiddeld) en treffen het met één van de beste gezondheidszorgstelsels in Europa (derde plaats volgens het verslag). De keerzijde van de medaille is dat de Spanjaarden de grootste drinkers en rokers zijn binnen Europa en dat het land meer gevallen van overgewicht telt: 24 procent is zwaarlijvig en 68 procent heeft een Body-Mass-Index boven de 25.

In Spanje is de anti-vaccinatiebeweging nog niet doorgedrongen. De immunisatiegraad in het land is nog 97%. Waar op Europees niveau het aantal uitbraken van mazelen toeneemt, met een verdubbeling in 2018 ten opzichte van vorig jaar, waren er in 2017 160 gevallen van mazelen in Spanje bekend.

Het rapport maakt ook een balans op van de vooruitgang van het Salud2000 (Gezondheid 2000)-project, een reeks maatregelen gericht op het verbeteren van de gezondheid van de bevolking. Eén van de belangrijkste doelstellingen van het project was de sterftecijfers door verschillende aandoeningen met 1,5 procent per jaar te doen dalen.

Ondanks alles zijn de verantwoordelijken van de WHO tevreden met de resultaten die worden bereikt, hoewel zij nogmaals willen waarschuwen voor het feit dat deze vooruitgang niet in alle landen met dezelfde snelheid wordt bereikt.

Gelukkigste volk

Het WHO-rapport van dit jaar vertoont enkele verbeteringen ten opzichte van de vorige, hoewel er ook nog sommige knelpunten blijven bestaan.  De belangrijkste aanvulling is dat het rapport nu subjectieve gegevens bevat over het zelfbewustzijn van de burger wat zijn gezondheid en levenswijze aangaat. Hieruit blijkt dat de Europeanen zichzelf als het gelukkigste volk ter wereld beschouwen. Anderzijds hebben verschillende landen helaas geweigerd gegevens over hun land te verstrekken, waardoor alleen een algemeen gemiddelde van Europa kan worden gezien.

Dit vind je misschien ook leuk