Mogelijk archeologische vindplaats ontdekt bij Córdoba dankzij Google Maps

door admin
Mogelijk archeologische vindplaats ontdekt bij Córdoba dankzij Google Maps

Vanuit zijn ‘vogelperspectief’ zag Broch een hoefijzervormig gebied dat een andere kleur en vorm had dan het omliggende landschap. Broch is ambtenaar bij justitie in Castellón en zocht via Google Maps naar de onlangs tot werelderfgoed benoemde Arabische stad Medina Azahara. Op een tv-programma had hij gehoord dat men nog steeds niet de exacte locatie weet van de vroegere stad. Daarom volgde hij via Google Maps de loop van de Guadalquivir toen hij op de hoefijzervormige ‘vlek’ stuitte.

Broch benaderde de gemeentelijke archeoloog van Córdoba, Juan Murillo die direct verheugd reageerde met de mededeling dat hij waarschijnlijk iets belangrijks had gevonden van grote omvang had gevonden. Het ging immers om een gebied van 240 bij 160 meter. Wel kon hij Broch verzekeren dat hij niét een gedeelte van Medina Azahara had gevonden, aangezien dit ruim 1000 jaar geleden aan het oosten van de medina van Córdoba werd gebouwd aan de rechteroever van de Guadalquivir. 

Murillo is met de print van Google Maps naar de hoge raad voor wetenschappelijk onderzoek CSIC gegaan. Daar gaat men onderzoeken wat de karakteristieken van de locatie zijn op basis van proeven. De uitslag daarvan bepaalt of er archeologisch onderzoek zal volgen. Hiervoor moet eerst wel bepaald worden of dat onderzoek wordt uitgevoerd door de gemeente Almodóvar del Río of door de Junta de Andalucía.

Volgens Murillo zijn er twee hypotheses: of het is een grote Romeinse plaats waar men zich ooit toelegde op de productie van olijfolie of het betreft een voorstad van Madinat Qurtuba (het vroegere Córdoba), een plaats uit de tijd van Al-Andalus, waar men groentetuinen en akkers onderhield.

Volgens Hispania Arqueología y Patrimonio S.L. een archeologisch bedrijf uit Córdoba, gaat het enkel om een ‘oude, momenteel verstopte grindgroeve’. Het laatste oordeel is er in elk geval nog niet over geveld. 

Dit vind je misschien ook leuk