Spanje ‘klaar om Palestijnse staat te erkennen’

door admin
Spanje 'klaar om Palestijnse staat te erkennen'

Dit zei Josep Borell donderdag tijdens een conferentie van EU-leiders in Oostenrijk. Zelfs als de EU er niet in slaagt om unaniem tot een beslissing te komen, is Spanje bereid de afstand alleen te overbruggen.

Borell zei dat hij een ‘intensief proces’ zou starten om een consensus over de zaak te bereiken, aangezien de Europese politiek onduidelijk is met betrekking tot een unilaterale erkenning. De Palestijnse Authoriteit (PA) – het bestuur van de Palestijnse Gebieden – zegt dat er 139 landen Palestina al hebben erkend.

Verschillende Europese landen hebben in de afgelopen jaren de staat Palestina erkend, maar dit waren symbolische gebaren met weinig actueel diplomatiek effect. Spanje was een van die landen die in 2014 een niet-bindende motie goedkeurde waarin de regering werd opgeroepen de Palestijnse staat te erkennen in samenwerking met de EU.

In november vorig jaar spoorde PA-president Mahmoud Abbas, ook bekend als Abu Mazen, Spanje aan om de staat Palestina te erkennen in overeenstemming met de aanbeveling van het lokale parlement. Bovendien maande hij de EU begin dit jaar aan om ‘snel’ officiële erkenning te verlenen aan de staat Palestina in reactie op de erkenning van de Amerikaanse president Trump van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël.

Dit vind je misschien ook leuk