Spaanse arts die baby roofde schuldig zonder straf

door admin
Spaanse arts die baby roofde schuldig zonder straf

Met deze uitspraak is de bejaarde arts de eerste die in Spanje schuldig wordt bevonden in de vele zaken die in Spanje gevoerd worden onder de noemers ‘babyroof’ en ‘gestolen kinderen’.

Onder het dictatoriale bewind van Francisco Franco van 1939 tot 1975 en nog tot in de jaren negentig zouden circa 30.000 baby’s direct na hun geboorte bij hun moeders zijn weggehaald. In eerste instantie omdat deze vanwege hun politieke ideeën niet geschikt zouden zijn ze groot te brengen en later gingen commerciële motieven een rol spelen. Aan de moeders werd vaak verteld dat hun baby’s tijdens de bevalling waren overleden.

Sinds het schandaal aan het licht is gekomen, is er een aantal jaar geleden een onderzoekcommissie ingesteld en een DNA-database geopend. Verschillende keren waren er al juridische aangiften ingediend met teleurstellende uitkomsten, vaak wegens gebrekkig bewijs en omdat veel betrokken inmiddels zijn overleden of omdat veel documenten uit archieven zijn verdwenen.

In de zaak van Vela werd de vrouw die de baby destijds adopteerde, op papier de biologische moeder. De baby groeide op als Inés Madrigal. Zij startte haar zaak in 2012 en was zelf ook aanwezig bij de rechtszaak. Vela ontkent alle beschuldigingen. Het openbaar ministerie had 11 jaar cel en een boete van 350.000 euro geëist.

Lees ook: EU onderzoekt de gestolen baby’s van Spanje en De gestolen kinderen van Spanje, open wond in de natie op MeerSpanje.nl

Dit vind je misschien ook leuk