Kerk in Spanje verzweeg decennialang misbruikzaken onder minderjarigen

door admin
Kerk in Spanje verzweeg decennialang misbruikzaken onder minderjarigen

De krant El País meldt dat noch de bisschoppelijke conferentie noch de meerderheid van de 70 bisdommen van Spanje informatie verstrekte over klachten die in de afgelopen decennia zijn verwerkt. Ook werden aan pedofiele priesters opgelegde straffen niet openbaar gemaakt. Meer dan vijftig bisdommen wilden niet reageren of ingaan op het onderzoek van de Spaanse landelijke krant en slechts 18 gaven antwoord. Slechts drie van de 70 geconsulteerde bisdommen hebben hun bisschop verplicht via protocollen het Openbaar Ministerie te informeren over lopende zaken. In de bisdommen van Oviedo, Plasencia, Guadix en Vic is er minstens één zaak erkend.

Vijf van de 18 bisdommen die antwoord gaven, zeiden dat er binnen hun bisdom geen enkel geval van misbruik bekend is. Het ging om Burgos, Santiago, Teruel, Barbastro en Segovia. Bilbao, Madrid en Soria vermeden te spreken over binnengekomen aangiften.

Paus

Het seksueel misbruik binnen de katholieke kerk vormt een van de grootste problemen van het religieuze instituut mee te maken heeft. Rome ontvangt 500 zaken rond seksueel misbruik bij minderjarigen per jaar, zo blijkt uit gegevens van de Gemeente voor de leer van het geloof, de bediening van de Heilige Stoel in het Vaticaan. De Paus probeert de vele gevallen die er over de hele wereld zijn, op te lossen. In Spaje was er alleen iets over bekend wanneer zaken bij rechtbanken terechtkwamen. In de laatste dertig jaar werden 33 veroordelingen uitgesproken over priesters in zaken rond misbruik van 80 minderjarigen. De opgelegde straffen varieerden van het betalen van boetes tot 21 jaar gevangenisstraf. Enkele uitspraken bevatten ook schadevergoedingen aan slachtoffers van tussen 1.200 en 70.000 euro.

In Spanje zijn 23.000 parochies en 18.000 priesters. De juridische veroordelingen betreffen 0,2% van deze religieuzen. Uit zes rechtszaken bleek dat de slachtoffers eerst aangifte van het misbruik deden in de kerk, om zich vervolgens bij gebrek aan reactie te wenden tot de normale juridische weg. Waar het Spaanse strafrecht misbruik bij minderjarigen bestraft  met gevangenisstraffen, voorziet de Canonieke Code (de wettelijke regels binnen de kerk) alleen in de ontneming voor bepaalde tijd van het ambt van pastoor en, in zeer ernstige gevallen, de uitzetting uit de kerkelijke staat.

Recent zette de Paus meerdere bisschoppen in Chili uit hun functie wegens misbruik van minderjarigen. Ook in Washington accepteerde de Paus het ontslag van kardinaal Donald Wuerl vanwege tientallen misbruikzaken in Pensilvania. 

Dit vind je misschien ook leuk