Spaans parlement debatteert eind oktober weer over euthanasie

door admin
Spaans parlement debatteert eind oktober weer over euthanasie

Daartoe deblokkeerde hij het voorstel om zo opnieuw zijn standpunt tegen euthanasie en hulp bij zelfdoding in het parlement duidelijk te kunnen maken en te komen met een alternatief voorstel. Dat voorstel zal lijken op dat wat de partij Ciudadanos heeft en zich met name richt op palliatieve zorg en ook tegen euthanasie en hulp bij zelfdoding is. 

Het voorstel van de PSOE, waarvan de deadline 16 oktober is, stelt dat ‘euthanasie een individueel recht moet zijn voor mensen die lijden aan ernstige en ongeneeslijke ziekten met een beperkte levensverwachting’ of voor ‘mensen die lijden aan een serieuze, chronische en onomkeerbare aandoening die ondraaglijk lijden veroorzaakt’. 

De PSOE vindt dat euthanasie en hulp bij zelfdoding beschikbaar moet zijn via de publieke en private zorg. Wel mogen artsen een verklaring tekenen als ze bewuste tegenstanders van euthanasie zijn, zodat zij niet bij mogelijke gevallen hoeven te assisteren. 

Om de ideëen van de PSOE, waar ook de partijen Podemos, PNV, ERC en PdeCAT het mee eens zijn (in totaal 178 zetels en dus een meerderheid), in werkelijkheid om te zetten moet de strafwet worden aangepast. Op dit moment geldt euthanasie en hulp bij zelfdoding nog als een misdrijf in Spanje. 

Bovengenoemde partijen vinden in tegenstelling tot PP en C’s palliatieve zorg en het recht hebben op een waardige dood middels euthanasie en hulp bij zelfdoding aanvullend. Ook iemand die goede palliatieve zorg ontvangt kan nog steeds ondraaglijk lijden. 

Het debat zal op 25 oktober plaatsvinden in het parlement. Naar verwachting zullen de Partido Popular en Ciudadanos de tekst afwijzen, maar wordt er met bovengenoemde steun een nipte meerderheid behaald. De enige drempel is nog dat er binnen de voorstanders onenigheid bestaat over de praktische regels in de nieuwe wet. Het grootste struikelblok op dit moment is de voorgestelde oprichting van controle commissies. De PSOE en PNV vinden dat deze een grotere zekerheid moeten bieden aan artsen en patiënten. Maar Podemos en ERC denken dat dergelijke commissies een beperkende werking zullen hebben en onnodig zijn, wijzend naar praktijksituaties in Nederland en België waar dergelijke commissies niet bestaan.

Uit opiniepeilingen blijkt dat er onder de Spaanse bevolking steun is voor het recht op euthanasie en hulp bij zelfdoding en die steun is al jaren ongeveer gelijk, volgens Rafael Serrano del Rosal, onderzoeker bij het Spaanse bureau voor sociologisch onderzoek CSIC. 58% is voorstander en 10% zegt echt tegen te zijn. Andere respondenten kozen voor tussenopties. 

Dit vind je misschien ook leuk