Het dorp in Andalusië met de meeste bars is…

door admin
Het dorp in Andalusië met de meeste bars is...

Je huis blijft beschikbaar voor privé-aangelegenheden. Dat de bardichtheid in Spanje hoog is, is bij fervente bezoekers aan het land dus wel bekend. Volgens een onderzoek van de Spaanse federatie voor Horeca telt Spanje gemiddeld 2,8 bars per 1.000 inwoners. Maar er zijn dorpen en steden die het op dit vlak wel erg bont maken. Hieronder volgt de top tien van plaatsen in de meest zuidelijk gelegen regio Andalusië met de meeste bars en/of restaurants op inwoneraantal.   

10. Pedroche

Dit plaatsje met 1.633 inwoners telt 18 horecagelegenheden. Het ligt in het noorden van de provincie Córdoba. Als er 90 mensen naar elke bar gaan, is het dorp leeg. Typische gerechten die hier worden geserveerd zijn ham, zuiglam, presa Ibérica, varkenshaas (solomillo), flamenquines en salmorejo, een typisch gerecht in de hele provincie Córdoba.

9. Nerja

Nerja is beroemd om zijn indrukwekkende grotten. De ondergrondse stenen kathedraal trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers. Dat er veel toeristen komen, trekt natuurlijk ook veel horecaondernemers. Nerja heeft 22.617 ingeschreven inwoners en 259 horecagelegenheden. Voor elke bar zijn er 87 Nerjeños. Traditionele gerechten die hier worden geserveerd zijn: ajoblanco (koude amandelknoflooksoep), kooltjes en migas (typisch Zuid-Spaans broodkruimgerecht).

8. Marbella

Hoe toeristischer een plaats is, hoe meer horecagelegenheden er vanzelfsprekend zijn. Vandaar dat deze top tien veel kustplaatsen bevat. Op nummer 8 staat Marbella, geliefd onder de beter bedeelde toerist die op zoek is naar luxe. Rond de enorme jachten in de haven van Puerto Banús ligt het gelijknamige uitgaansgebied en in het historische centrum van de stad struikel je ook over de bars en restaurants. Op een bevolking van 140..473 personen zijn er 1.625 bars en restaurants. Één bar op elke 86 personen. In Marbella heb je op culinair gebied alles: van traditionele gefrituurde vis tot chique sushirestaurants en alles daartussen.

7. La Iruela

Minder bekend is La Iruela, de nummer 7 van deze lijst. Het dorpje ligt dan ook niet aan de kust, maar ver in het binnenland van Andalusië. Dit kleine dorpje in de provincie Jaén is de toegangspoort tot het weelderige en bosrijke Nationale Park Cazorla, Segura y las Villas. De 2.132 bewoners kunnen kiezen uit 25 restaurants en bars. Één bar op elke 85 inwoners.

6. Almuñécar

Weer terug naar de kust. Ditmaal die van de provincie Granada. Hier ligt Almuñecar met één bar op elke 82 inwoners. 27.703 mensen hebben de keuze uit 334 gelegenheden voor een hapje en of drankje. Achter Almuñecar ligt de streek La Axarquía, de fruitboomgaard van Zuid-Spanje met avocados, chirimoyas en mangos die terugkomen in veel gerechten. Daarbij staan vis- en zeevruchten bijna standaard op alle menu’s. Maar origineler is een versgemaakt chirimoya-ijsje of kip gevuld met mango. De bekendste bars bij de lokale bevolking zijn Los Pajaritos met traditonele gerechten, Lute y Jesús, El herrera, El Templo of El Tapeíllo in Almuñecar zelf of La Barrica en La Bola Marina in de buurbadplaats La Herradura.

5. Monachil

Eveneens in het binnenland ligt het kleine dorpje Monachil. Maar bij deze nummer vijf op de lijst van Andalusische plaatsen met de meeste bars per inwoner zit een ‘addertje’ onder het gras. Het skidorp in de Sierra Nevada valt ook onder Monachil. Dus alle bars en restaurants in en om Pradollano worden hier ook meegeteld. Met slechts 7.402 inwoners en 92 bars hebben elke 80 inwoners één bar voor zichzelf. In Pradollano vind je van alles, van pizza tot paella, maar in Monachil zelf is de granaatappel een geliefd ingrediënt, kikkererwtenstoofpot, tuinbonen met ham, patrijs of kooltjes.  

4. Torremolinos

In het walhalla van het massatoerisme Torremolinos staan 68.961 inwoners en 933 horecagelegenheden geregistreerd. Zoals overal langs de kust wordt hier veel gefrituurde en gebakken vis geserveerd. De plaats had zijn ‘gouden eeuw’ van de jaren vijftig tot de jaren zeventig. Toen kwamen er wereldberoemde filmsterren vakantie houden. Daarna, en met de opening van het vliegveld van Málaga voor lokale vluchten, werd het steeds meer een geliefde bestemming voor toeristen die kozen voor pakketreizen.

3. Fuengirola

Nog zo’n toeristisch icoon aan de Costa del Sol. De derde plaats van deze lijst ligt ook aan de kust. Met 75.953 inwoners zijn er 1.063 bars en restaurants in Fuengirola. Dus één bar per elke 71 inwoners. Volgens het plaatselijke toeristenkantoor behoort de ‘espeto de sardina’ tot de meest typische gerechten van de badplaats. Maar ook gefrituurde vis en boquerones en vinagre ontbreken vrijwel op geen enkel menu. Restaurants concentreren zich in het centrum rond Plaza de Chinorros en in de wijk Los Boliches.

2. Benalmádena

Opnieuw een kustplaats. Benalmádena is in drieën op te delen: Benalmádena Pueblo, het hooggelegen oorspronkelijke dorp, Arroyo de la Miel, het drukke centrum tussen dorp en kust en Benalmádena Costa is het meest toeristische gedeelte rond de beroemde jachthaven Puerto Marina. Elk gedeelte heeft zijn eigen populaire restaurants. Met 65.965 inwoners zijn er 930 bars en restaurants. Zeventig personen in elke bar.

1. Mojácar

En dan de nummer 1. Deze plaats ligt aan de oostkust van Andalusië in de provincie Almería. Mojácar telt de meeste bars per inwoner van heel Andalusië. Met 8.173 inwoners zijn er 126 geregistreerde eet- en drinkgelegenheden. 64,8 inwoners per bar. Met prachtige stranden, het vulkanische natuurpark Cabo de Gata om de hoek en azuurblauw en helder water is het hier aangenaam vertoeven. Volgens de website van de gemeente behoren de gerechten ‘ajo colorao, pelotas, gurullos con conejo, gachas en mijas’ tot de typische lokale gerechten.

Mojácar haalt het net niet als plaats met de meeste bars per inwoner. Uit het eerder genoemde onderzoek van de Spaanse horeca-federatie blijkt dat het plaatsje Sallent de Gállego in Huesca (toegangspoort tot de Pyereneeën, er met 64 inwoners per bar (1.486 inwoners en 23 horecagelegenheden) net iets bovenuit komt. 

Dit vind je misschien ook leuk