Overstromingsgevaar verwacht in Tarragona, Castellón en Teruel

door admin
Overstromingsgevaar verwacht in Tarragona, Castellón en Teruel

Na een nacht van reddingen en door grote hoeveelheden water afgesloten wegen wordt opnieuw een dag vol problemen verwacht in het noordoosten van Spanje. Het gaat om de meest intense regenval in de afgelopen tien jaar volgens de Spaanse weerdienst Aemet. 

In de nacht van donderdag op vrijdag zijn minstens twintig personen gered die vast waren komen te zitten in hun auto’s in de provincie Castellón. De brandweer moest non stop uitrukken om indicenten op te lossen, mensen te helpen en omgewaaide bomen van wegen te halen. Tot 22 uur donderdag werden er ruim 40 noodsituaties geregistreerd. De meeste waren in Benicarló en Peñiscola, Nules, Onda, La Vall d’Uxò en Almenara. Ook moesten veel auto’s zonder personen erin worden gered. Tot nu toe zijn er geen mensen gewond geraakt. 

Andere incidenten betroffen ondergelopen garages, kelders en woningen en omgewaaide bomen, dakpannen en andere objecten. Het record van regenval tot nu toe werd in Benicarlò geregistreerd met 246 liter per vierkante meter. Rijden in diverse straten van die gemeente was een paar uur lang onmogelijk. In Sueca (Valencia) viel 173 liter per vierkante meter. Hier vonden geen zware incidenten plaats. 

Gedurende de nacht verplaatste het noodweer zich richting Castellón waar voor vrijdag nog steeds code rood van kracht is. In Valencia stad viel 91 liter water, 60 daarvan in een wolkbreuk van vier uur. 

Duizenden scholieren kunnen ook vandaag thuisblijven. Openbare parken zijn afgesloten en de Ford fabriek in Almussafes bleef gedurende de nachtshift gesloten om te voorkomen dat personeel de straat op moest. 

Málaga

In Málaga raakte een verpleger lichtgewond nadat een deel van het dak losliet als gevolg van de wolkbreuk in de stad. Diverse patiënten moesten uit veiligheidsoverwegingen overgebracht worden naar andere zalen. 

Wat moet je doen als je in een overstroming terechtkomt?

Als er noodweer is voorspeld is het belangrijk altijd de waarschuwingen en actuele informatie van de weerdiensten en andere autoriteiten in de gaten te houden. Ben je onderweg met de auto rijd langzaam en ga nooit stilstaan op een laag punt waar zich veel water kan verzamelen. Kies het liefst voor hoofdwegen of snelwegen. Zorg dat je banden over voldoende profiel beschikken en voldoende lucht bevatten. Zorg datje schokdempers goed zijn zodat je geen grip verliest. Doordat Spanje lange periodes van droogte kent, kan dat ervoor zorgen dat het rubber van je ruitenwissers uitdroogt. Check dit op tijd zodat je altijd goed zicht hebt. Zorg in dit opzicht eveneens voor een goed werkend ventilator/airco-systeem. Wordt er veel regen verwacht, zorg dan dat je auto op een veilige, hoger gelegen plek geparkeerd staat ver van mogelijk afwateringszones. Ben je onderweg en zie je een grote plas water, vermijd er doorheen te gaan. Je weet namelijk niet wat er onder het oppervlak is. Ga zo snel mogelijk naar de hoogst gelegen zone en probeer in geen geval je auto te redden bij overstroming. Verlaat je auto en bij gebrek aan andere veilige locatie, ga op het dak zitten en wacht op hulp. 

Dit vind je misschien ook leuk