Grootste wolkbreuk uit geschiedenis neergeplensd op binnenland Málaga

door admin
Grootste wolkbreuk uit geschiedenis neergeplensd op binnenland Málaga

Het gaat om de grootste wolkbreuk in de geschiedenis van de provincie. Maar liefst 400 liter water per vierkante meter binnen 24 uur tijd plensde neer in het gebied rond Campillos, Teba, Bobadilla Estación, Carratraca, Ardales en Casarabonela. Deze dorpen liepen geheel of gedeeltelijk onder water. De laatste recordhoeveelheid water viel op 26 september 1957. Toen werd 313 liter per vierkante meter in 24 uur tijd geregistreerd. 

Catastrofale zone

De regionale regering van Andalusië  is aan het bezien of ze het gebied tot catastrofale zone zullen bestempelen. Dit heeft gevolgen voor schadevergoedingen en hulpprogramma’s. Ook worden er reddingsteams en hulpdiensten vanuit de hele regio naar de meest getroffen gemeentes gestuurd. 

Evacuaties

In de nacht van zaterdag op zondag bleef het maar regenen en een paar honderd bewoners van verschillende getroffen dorpen moesten hun woningen verlaten om te voorkomen dat ze vast kwamen te zitten in het water of konden hun woningen niet meer bereiken en dienden elders de nacht door te brengen. In de ochtend volgden er nog meer overstromingen in onder meer de dorpen Benaoján, El Burgo, Yunquera in de Serranía de Ronda en Estepona.

Noodplan

De nationale hulpdienst schat dat de overstromingen al duizenden Malagueños hebben getroffen en de Junta de Andalucía heeft situatie 2 in het Noodplan geactiveerd vanwege overstromingsgevaar op plekken waar het water nu nog naartoe onderweg is. Er zijn ruim 600 incidenten geregistreerd tot het begin van zondagavond. 

In de streek rond Antequera werd rond 13 uur de militaire reddingsdienst geactiveerd. 85 militairen en 35 voertuigen zijn sindsdien aan het werk om mensen te helpen in de getroffen gebieden. De militairen krijgen hulp van collega’s uit Madrid, Morón de la Frontera en Valencia. Er worden helicopters en duikteams ingezet. 

In de volgende gemeenten zijn de gemeentelijke noodplannen in werking: Alhaurín de la Torre, Málaga, Campillos, Yunquera, El Burgo, Ronda, Jimena de Líbar, Manilva en Estepona. 

Dodelijk slachtoffer

Een brandweerman van de eenheid uit Antequerra die aan het werk was in Campillos heeft het werken tijdens het noodweer niet overleefd. Toen zijn brandweerwagen omsloeg door een verzakkend wegdeel werd hij meegesleurd door water. Er is de hele nacht naar hem gezocht. Uiteindelijk werd zijn lichaam op zondagochtend rond 10 uur gevonden. 

Campillos

In Campillos waren er zware overstromingen die auto’s meesleurden en woningen ontoegankelijk maakten. Alle toegangswegen tot het dorp waren afgesloten in de nacht en tot ver overdag. Autoriteiten verzoeken de inwoners vooral in hun woningen te blijven, terwijl de Guardia Civil een hulpcentrum heeft opgericht in een tankstation van waaruit de reddingswerkzaamheden worden gecoördineerd. Inwoners is gevraagd om tractoren of rubberen boten beschikbaar te stellen. 

Geïsoleerd

In Teba kunnen ruim 300 personen hun woningen niet meer in. Cristóbal Corral, burgemeester van het dorp, legde uit in de krant Sur dat de regen flinke risicosituaties heeft veroorzaakt. Zeker tien mensen moesten uit hun auto’s worden gered, nadat ze vast kwamen te zitten in het water. Ook in Antequera, El Chorro en Álora konden inwoners het dorp niet meer in of uit. El Chorro was geïsoleerd doordat de toegangsweg vanuit Álora grotendeels overstroomd was door de rivieren in het gebied. 

Toengagsweg Caminito del Rey

In Teba is de Puente de Bobastro ingestort. Deze diende als toegangsweg tot het natuurgebied rond de Caminito del Rey. Volgens officiële bronnen zal het weken, zoniet maanden duren voordat de schade door het overstromen van Arroyo La Venta hersteld zal zijn. Het natuurgebied is nu niet volledig geïsoleerd, maar toegang voor bussen en ander gemotoriseerd verkeer is wel gestremd.

Ronda

In Ronda zijn eveneens veel woningen ondergelopen. Hier viel 123 liter water in slechts 12 uur tijd. De Baños Árabes uit de 13e eeuw in deze plaats raakten flink beschadigd toen een van de muren het onder het watergeweld begaf. De schade is groot want deze baden staan bekend als de best bewaard gebleven arabische baden op het Iberisch Schiereiland. Onder de beroemde brug in deze plaats kolkt een enorme massa bruin water woest naar beneden op de plek waar normaal het kleine stroompje van de rivier Guadalevín loopt. Zie de video op deze pagina. Zie deze link voor meer video’s van de gevolgen van het noodweer. 

Onderbroken treindiensten

Renfe heeft de dienstregeling van vier middellange afstandstreinen tijdelijk moeten staken. Het gaat om de dienstregeling tussen Sevilla en Málaga, tussen Málaga en Ronda en Granada-Bobadilla-Algeciras. Ook de lijn tussen Sevilla en Granada is op een kort stuk afgesloten. In veel van de getroffen gemeenten zullen scholen op maandag dicht blijven. 

Dit vind je misschien ook leuk