Spaanse rechters, aanklagers, ambtenaren en griffiers gaan staken

door admin
Spaanse rechters, aanklagers, ambtenaren en griffiers gaan staken

Vier beroepsverenigingen voor rechters en drie voor openbaar aanklagers vragen maandag 5 november aan hun respectievelijke beroepsgroepen op 19 november niet te werken om er zo voor te zorgen dat de staking landelijk op ‘massale’ wijze wordt gevolgd. Volgens de beroepsverenigingen geeft het Spaanse Ministerie van Justitie geen enkel gehoor aan de vorderingen die de verenigingen al tijden proberen te maken over arbeidsomstandigheden en salariëring.

In een gezamenlijke verklaring schrijven de zeven beroepsverenigingen dat men afgelopen mei heeft gestaakt vanwege de ‘minachting’ en ‘verwaarlozing’ vanuit de regering ten opzichte van de ‘legitieme petities’ om justitie en de professionele voorwaarden waaronder rechters en aanklagers kunnen functioneren te verbeteren. In de verklaring concluderen de verenigingen dat ook met de komst van de PSOE in de Spaanse regering ‘alles hetzelfde blijft’. 

‘Ze blijven justitie neegeren. In de conceptbegroting voor 2019 staat niets waaruit we kunnen afleiden dat er meer geld beschikbaar komt voor Justitie en voor salarissen van rechters en aanklagers’, zo is de aanklacht in de verklaring.

Daarom heeft men besloten opnieuw over te gaan tot protest en maatregelen om de druk op de regering te vergroten dingen te veranderen ‘met het exclusieve doel om te bereiken dat Justitie de rol krijgt die het verdient in een authentieke rechtsstaat’. 

De staking op 19 november zal de eerste zijn van diverse mobilisaties. Wanneer er voor die dag geen adequate reactie komt, worden ook andere middelen ingezet in de daarop volgende weken. 

Op 22 mei zou, volgens de verenigingen, 65% van de rechters en 52% van de aanklagers hun toga voor een dag aan de wilgen hebben gehangen. Hierdoor moesten duizenden rechtszaken worden opgeschort. 

Naast de op handen zijnde staking van rechters en aanklagers, dreigt ook een staking van ambtenaren die onder het Ministerie van Justie vallen op 16 november. Dit werd aangekondigd door de vakbonden CSIF, STAJ, CCOO en UGT. Tot slot willen ook de griffiers gaan staken op 13 november.

Dit vind je misschien ook leuk