Spanje bereidt wet voor tegen bijzetting Franco in Madrileense kathedraal

door admin
Spanje bereidt wet voor tegen bijzetting Franco in Madrileense kathedraal

Uit vrees dat er dan in het centrum van de Spaanse hoofdstad een nieuwe plek ontstaat waar aanhangers van de voormalige dictator hem kunnen verheerlijken of rechtsextremisten bijeenkomen, bereidt de regering nu een wet voor om bijzetting in de kathedraal te verbieden.

Het gaat om de wijziging van een artikel in de Wet op de Historische Herinnering. Die wijziging moet tot gevolg hebben dat de stoffelijke resten van de dictator niet op een voor publiek toegankelijke plek mogen komen. Als de wet er komt, dan is de familie van Franco gedwongen een begraafplaats te zoeken die niet open is voor publiek. 

Ook kunnen er boetes uitgedeeld worden aan instellingen die hun deuren openen voor aanhangers van het franquisme met als meest extreme sanctie dat die instellingen kunnen worden gesloten.

De regering Sánchez (PSOE) hoopt de twee wetswijzigingen door het parlement te krijgen met dezelfde meerderheid die ook voor het verwijderen van de resten van Franco uit de Vallei der Gevallenen stemde. De enige mogelijkheid zou nog zijn als de leiding van de Almudena kathedraal besluit de crypte waar de familie Franco ruimte heeft gekocht te sluiten voor publiek. 

De politieke partijen rechts van het spectrum, Partido Popular en Ciudadanos, willen een week extrwa tijd om de Wet op Historische Herinnering aan te passen en amendementen in te dienen overeenkomstig het verslag van de deskundigen die, naar de mening van Albert Rivera, zijn genegeerd door president Sánchez.

Op dit moment is die crypte open voor wie maar een kijkje wil nemen bij de graven van Franco’s dochters en een schoonzoon. 

Dit vind je misschien ook leuk