Stiptheid korte afstandstreinen in Spanje blijft dalen

door admin
Stiptheid korte afstandstreinen in Spanje blijft dalen

De netwerken met de slechtste stiptheidscijfers zijn die van Valencia, Murcia, Barcelona, Santander, Asturias en Madrid. Het beste scoren Málaga, Cádiz, Bilbao en Santander. Volgens Renfe is de punctualiteit van alle netwerken van Cercanías (stadsgewestelijk vervoer) gedaald vergeleken met vijf jaar geleden, zonder enige uitzondering.

Ten opzichte van 2013 worden de slechtste resultaten behaald in Valencia, Asturias en Murcia. Dit blijkt uit het antwoord van het ministerie van Verkeer en Waterstaat aan Fernando Navarro, Kamerlid van de politieke partij Ciudadanos. Hij stelde in de Spaanse Tweede Kamer een vraag over de punctualiteitscijfers van de treinen van Cercanías.

Een trein is niet stipt als hij meer dan drie minuten te laat op zijn bestemming aankomt. Dit betekent dus dat alle treinen die met minder vertraging aankomen worden gezien als punctueel.

Vertragingen in Valencia toegenomen met 9%

Het netwerk van Cercanías in Valencia behaalde in de eerste helft van 2018 de slechtste resultaten. Alleen bij dit netwerk lag het stiptheidspercentage lager dan 90% (88,8%). Dat is 1,7% minder dan vorig jaar en zelfs 9,2% minder vergeleken met 2013; de grootste daling.

Behalve Valencia zijn andere netwerken met slechte punctualiteitsresultaten die van Murcia (92,2% van de treinen is op tijd), de Catalaanse ‘Rodalies’ van Barcelona (93,9%), Santander (95,2%), Asturias (95,3%) en Madrid (95,7%). De steden met de beste punctualiteitscijfers zijn Málaga (98,4%), Cádiz (98,3%), Bilbao en Santander (beiden met 97,6%), San Sebastián (96,9%) en Sevilla (96,3%).

Geannuleerde treinen

Het ministerie maakte ook de percentages van geannuleerde treinritten bekend. De belangrijkste redenen voor annulering zijn defect materiaal en het beheer van de dienstverlening, beiden toe te schrijven aan Renfe. Ook in dit geval boekt Cercanías slechtere resultaten. In 2013 werd 0,1% van de treinritten geannuleerd en in de eerste helft van 2018 was dit 4,5%. Geen enkel ander spoorwegnet bereikt de 1% als het gaat om geannuleerde treinen. De netwerken van Madrid (0,6%), Murcia (0,5%), Barcelona, Sevilla en Bilbao (allemaal 0,4% aan annuleringen) kennen de hoogste stijgingen.

Nederland

In het druk bespoorlijnde Nederland kan men alleen maar dromen over de punctualiteit die de gemiddelde Spaanse trein bereikt. Zo staat op Spoorwegmonitor.nl dat de slechtste trein in Nederland, die van 18:05 van Rotterdam CS naar Amsterdam CS is. Deze trein komt slechts in 28,2% van de gevallen op tijd. Daarna volgt dezelfde verbinding maar dan om 20:05 uur. Deze komt in 40,7% van de gevallen op tijd. Ook de NS noemt een trein vertraagd als deze 3 minuten of meer vertraagd is.

Dit vind je misschien ook leuk