Gebruik mobiele telefoon in verkeer strenger beboet

door admin
Gebruik mobiele telefoon in verkeer strenger beboet

De nieuwste campagne op het gebied van verkeersveiligheid is hoofdzakelijk gericht op mensen die hun mobiele telefoon gebruiken in het verkeer. Dit is een gevaarlijke praktijk. Volgens de Spaanse verkeersdienst Dirección General de Tráfico (DGT) is ruim een derde van de verkeersdoden het gevolg van het afgeleid zijn van de bestuurders. Grotendeels wordt die afleiding veroorzaakt door de mobiele telefoon. Afleiding is nu al een grotere oorzaak van verkeersdoden dan snelheidsovertredingen (29%) en alcoholgebruik (26%).

Het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer was in 2016 voor het eerst de grootste factor waardoor bestuurders zich laten afleiden en is dat nog steeds. Volgens DGT verhoogt het sturen van een whatsapp-bericht terwijl je rijdt de kans dat je bij een ongeluk betrokken raakt met 23. Zelfs het praten door de telefoon gedurende 90 seconden verminderd de perceptiegraad van een bestuurder met 40%. 

Bovendien is Spanje het land waar 9 op elke 10 smartphone-bezitters whatsapp of een vergelijkbare berichtendienst gebruiken. Dat is meer dan enig ander Euorpees land. Dit wekt de zorg van de Spaanse verkeersautoriteiten. Tot september kwamen in Spanje 259 personen om het leven in het verkeer. Dat is het hoogste aantal sinds dezelfde periode in 2012. 

Undercover vrachtwagens

Het gebruik van een mobiele telefoon in de auto zonder hands-free set is illegaal in Spanje. Voor de verkeerspolitie is het echter lastiger bestuurders op dit vergrijp te betrappen dan op het overtreden van de snelheid. DGT heeft daar iets op gevonden en zet undercover vrachtwagens in die bestuurders met een telefoon in hun hand achter het stuur filmen. Automobilisten die hun telefoon op schoot hebben liggen, worden zo ook gesnapt.

Dezelfde maatregel werd succesvol ingevoerd in het Verenigd Koninkrijk. Hier werden ruim 4.000 bestuurders beboet in de afgelopen twee jaar met deze methode. Tot nu toe worden de undercover vrachtwagens van DGT alleen nog ingezet in het noordwesten van Spanje, in de regio’s Galicië en Castillië en León, maar de bedoeling is dat het netwerk langzaam wordt uitgebreid. 

Boetes

DGT is op het moment aan het onderhandelen met de Spaanse overheid om meer punten van het rijbewijs te kunnen aftrekken bij overtredingen met de mobiele telefoon. Als dat lukt dan zouden bestuurders 4 tot 6 punten van hun rijbewijs af zien gaan nadat ze betrapt zijn op dit vergrijp. Dat is hetzelfde als wanneer mensen teveel alcohol op hebben achter het stuur. 

Op dit moment verliezen bestuurders 3 punten van het rijbewijs en betalen een boete van 200 euro. Dat is dezelfde straf als wanneer iemand 40 kilometer per uur rijdt in een 30 zone of geen gordel draagt.

Zelf schade betalen

DGT bestuurt ook of het mogelijk is bestuurders die een ongeval veroorzaken door mobiele telefoongebruik zelf te laten opdraaien voor de kosten ervan in plaats van deze via de verzekering uit te laten betalen. Dan zouden verzekeringsmaatschappijen niet langer de plicht hebben om schade te vergoeden als cliënten roekeloos gedrag hebben vertoond met hun mobiele telefoons achter het stuur. 

Ook zouden agenten van de verkeerspolitie toegang kunnen eisen tot je mobiele telefoon om zo te zien of je deze hebt gebruikt tijdens een aanrijding en in te kunnen schatten of dit een rol heeft gespeeld in het ongeluk. 

Confronterende campagne

Inmiddels is de verkeersdienst ook gestart met een behoorlijk confronterende campagne waarin de vraag wordt gesteld of je liever dood of levend uit een auto-ongeluk zou komen? Degene die leeft of degene die is overleden? De twee scenario’s worden vervolgens voor je uiteengezet op een vrij brute manier. Als je kiest voor dood: ‘Je ouders zullen er nooit overheen komen’, ‘Je zult nooit weten hoe het voelt om een vader te zijn’, ‘Er is niets na de dood’ en ‘Je partber zal iemand anders ontmoeten’. 

Als je kiest voor levend: ‘Een politieagent wacht naast je bed tot je bijkomt’, ‘Je hebt je beste vriend vermoord en een 7-jarig jongetje’, ‘Je zult verslaafd raken aan pijnstillers’, ‘Je gaat naar de gevangenis wanneer je uit het ziekenhuis wordt ontslagen’. 

Een harde campagne waarmee DGT de samenleving wil wakker schudden en wil confronteren met het feit hoe vermijdbaar tragedies als deze zijn. 

Dit vind je misschien ook leuk