Grote meerderheid Spanjaarden vreest nieuwe crisis voor 2023

door admin
Grote meerderheid Spanjaarden vreest nieuwe crisis voor 2023

Bijna eenvierde van de respondenten (23,2%) is hier zeker van, terwijl 58,5% het ziet als ‘waarschijnlijk’. Op basis van politieke voorkeuren blijken stemmers op de socialistische partij PSOE iets minder pessimistisch te zijn. 15% van hen is zeker van een nieuwe crisis. 

Respondenten zijn het er unaniem over eens dat de politieke en economische elites hebben gefaald om voldoende maatregelen te introduceren om een dergelijke nieuwe crisis te voorkomen. Maar liefst 91,8% van de ondervraagden is voorstander van strengere controles op de financiële sector en grote bedrijven. 

Op de vraag naar wie men verantwoordelijk acht voor een eventuele nieuwe crisis kwamen als eerste de banken, gevolgd door de politieke klasse, de huizenbubbel, de Spaanse Bank, de wereldwijde financiële situatie, de zogenaamde ‘Troika’ (de Europese Centrale bank, het Internationaal Montetair Fonds en de Europese Commissie), grote internationale bedrijven, particuliere schulden, de Europese Unie, globalisering. Op de laatste plaats, met 28,6%, werd de migratie genoemd als schuldig aan het ontstaan van een mogelijke nieuwe crisis. 

Veel respondenten toonden zich kritisch over de manier waarop de internationale gemeenschap de situatie tegemoet is getreden. 43,5% geloof dat de bezuinigingsmaatregelen contraproductief zijn geweest en de crisis alleen maar langer hebben laten voortduren. 67,2% is van mening dat de Troika richtlijnen heeft opgelegd die de crisis vooral hebben verergerd. 

Uit het onderzoek blijkt ook dat Spanjaarden graag de ongelijkheid in de samenleving zien verminderen. Die is flink verergerd door de crisis. 65,3% gelooft dat er minder ongelijkheid hoort de zijn tussen sociale klassen, zelfs als dat betekent dat men meer belastingen moet betalen. 

71,4% is van mening dat Spanje een ‘fatsoenlijk pensioenstelsel’ dient te hebben, ook wanneer dat betekent dat men meer belasting moet betalen. Jongere respondenten staan minder achter deze zienswijze met 59%.

Het onderzoek werd door bureau 40dB uitgevoerd tussen 30 oktober en 7 november dit jaar onder 2.000 respondenten. Hen werden 21 vragen voorgelegd over de impact van de economische crisis die begon in 2008 en officieel eindigde in 2014. 

Op de vraag of men dacht dat Spanje de crisis te boven is gekomen, antwoordde slechts 0,8% dat er een volledig herstel heeft plaatsgevonden. 13,5% zei ‘ja, hoewel niet alle indicatoren zijn verbeterd’. Een meerderheid van 53,4% ziet het anders: Spanje is nog steeds in crisis, zelfs ondanks dat sommige indicatoren zijn verbeterd. Volgens 31% is Spanje op geen enkele manier uit de crisis tevoorschijn tekomen. 

Dit vind je misschien ook leuk