Valencia komt terug op crematie ban op te dikke lichamen

door admin
Valencia komt terug op crematie ban op te dikke lichamen

Dinsdagmiddag publiceerde de regering van Valencia een persbericht en kondigde daarin aan op deze specifieke maatregel terug te komen, omdat hiermee personen met overgewicht gediscrimineerd zouden worden. ‘Hoewel het waar is dat de crematie van lichamen met morbide obesitas technische problemen kan opleveren en speciale maatregelen vereist (met betrekking tot het volume van de emissie evacuatiesystemen) houden deze omstandigheden […] geen gedifferentieerd gezondheidsrisico in voor de volksgezondheid zoals die zijn vastgesteld in de regelgeving’. 

Omdat er een toenemende vraag bestaat naar crematies zag de regionale regering zich gedwongen te handelen. Andere maatregelen betroffen een ban op crematie van lichamen van personen ‘die behandeld zijn voor kanker met radioactieve naalden’. De wet voorzag eveneens in een verbod op doodskisten die harsen, kunststoffen of andere elementen bevatten die tijdens verbranding organochlorideverbindingen of andere zeer giftige stoffen zouden kunnen vormen. Kisten die lood of zinc bevatten zouden eveneens verboden worden, net als metalen juwelen of accessoires. 

Sociale onrust

In de introductietekst van de wetswijziging staat gemeld dat plannen om een nieuw crematorium te bouwen zonder uitzondering ‘sociale onrust in het gebied doen ontstaan waar het crematorium gebouwd zal gaan worden’. Alle nieuwe faciliteiten moeten minimaal 200 meter verwijderd zijn van woningen, gezondheidscentra, scholen, parken en sportcomplexen en bij voorkeur gebouwd op industrieterreinen. 

Dit vind je misschien ook leuk