Mogelijk lagere AOW-uitkering voor duizenden Nederlanders in buitenland

door admin
Mogelijk lagere AOW-uitkering voor duizenden Nederlanders in buitenland

Dit komt omdat er vanaf 2019 meer belasting wordt ingehouden doordat met ingang van die datum geen heffingskortingen meer worden toegepast op AOW- en Anw-uitkeringen van mensen die in het buitenland wonen. Hoeveel lager de nettobedragen zullen gaan uitvallen kan de SVB nog niet zeggen, omdat de bedragen voor 2019 nog niet bekend zijn. Het gaat waarschijnlijk om 50 tot 150 euro netto per maand minder, afhankelijk van de hoogte van de uitkering.

Onrust

De brief van de SVB wekt veel onrust onder Nederlanders in het buitenland omdat niet duidelijk is of ze er per saldo op achteruit gaan en zo ja, met hoeveel. Volgens de brief wordt het wegvallen van de heffingskorting namelijk gecompenseerd doordat mensen die voorheen naheffingen van de belastingdienst kregen, voortaan geen naheffing meer krijgen, of een lagere.

50PLUS partij wil duidelijkheid

De 50PLUS partij wil nu meer duidelijkheid over heffingskortingen voor Nederlanders in het buitenland. Martin van Rooijen, Kamerlid van 50PLUS, vroeg tijdens een debat over het Belastingplan 2019 met minister Hoekstra van Financiën en staatssecretaris Snel (Belasting) opnieuw om tekst en uitleg over de brief die veel Nederlanders die in het buitenland wonen hebben gekregen van de SVB. Bij 50PLUS zijn tientallen ongeruste mails van ouderen in het buitenland binnengekomen. Veel mensen vrezen dat ze er fors op achteruit gaan omdat ze in het verleden nooit naheffingen hebben gekregen. De door de SVB beloofde compensatie in de vorm van een lagere of geen naheffing, zou dan voor hen niet van toepassing zijn, maar de korting op de AOW-uitkering wel.

Helderder communiceren

Van Rooijen kreeg deze week schriftelijk antwoorden van de staatssecretaris, maar die zijn volgens hem ‘onbevredigend en ze blinken niet uit in ondubbelzinnige duidelijkheid’. Hij wil nu van staatssecretaris Snel weten hoeveel mensen precies geraakt worden door de wetswijziging en eist verder dat de SVB en de staatsecretaris beter en helderder communiceren.

Niemand raakt zomaar heffingskortingen kwijt’

Staatssecretaris Snel stelde in zijn antwoord Martin van Rooijen en de betrokken Nederlandse gepensioneerden die in het buitenland wonen gerust: “Niemand raakt zomaar heffingskortingen kwijt”. Zie het antwoord van de staatssecretaris in de video hierboven. Het feit echter dat mensen eerst een lagere AOW-uitkering krijgen en dat dat pas later verrekend wordt, moet echter wel veel beter gecommuniceerd worden, vindt Martin van Rooijen.

Dit vind je misschien ook leuk