Shock in Spanje over filmpje van jachthonden en hert die in ravijn storten

door admin
Shock in Spanje over filmpje van jachthonden en hert die in ravijn storten

De circa dertig honden krioelden om een neergeschoten hert heen op de rand van een ravijn. Terwijl de video loopt, zie je de ene na de andere hond de diepte in storten terwijl op de achtergrond nog stemmen te horen zijn en geweerschoten. Uiteindelijk valt ook een hert naar beneden. De maker van de video roept nog een paar keer ‘de honden vallen naar beneden’, maar die waarschuwing komt te laat voor de ruim tien dieren. De beelden werden gemaakt in de zone Herreruela in de Spaanse provincie Cáceres. 

Volgens jachtverenigingen zijn de honden ‘op de plek waar het gebeurde direct behandeld door dierenartsen of later in dierenklinieken’. Niet duidelijk is of en hoeveel honden er dood zijn.

Enkele Spaanse politici hebben de video ook gezien. Hieronder Pablo Iglesias van Podemos en milieuactivist Juan López de Uralde die ook lid is van Unidos Podemos in Álava. ‘Er is maar één naam voor de verantwoordelijken voor deze wreedheid: criminelen. Laten we voor eens en altijd een einde maken aan dit en de schuldigen hieraan straffen. Pas op, de beelden zijn hard’, aldus de leider van Podemos op zijn Twitterpagina.

López de Uralde schrijft: ‘Ik zie deze video van een jacht die eindigt in een ware ramp, met de honden en een hert die in een ravijn vallen… Ik begrijp eerlijk gezegd niet dat men hiervan geniet’.

Verbod op gebruik honden bij jacht

Dierenrechtenorganisatie Pacma stelt de ‘wrede beelden’ aan de kaak en eist een verbod op het gebruik van dieren als instrumenten tijdens de jacht. De partij die meedoet aan de verkiezingen in Andalusië, wijst er bovendien op dat deze polemiek slechts één dag komt nadat Susana Díaz, PSOE-leider en huidige president van Andalusië, haar steun aan de sector uitsprak in haar verkiezingscampagne. Zowel de PSOE als Vox verdedigen de jacht in Spanje.

‘Toevallige en op zichzelfstaande gebeurtenis’

De jachtverenigingen RFEC en FFAA in Spanje hebben op hun beurt zondag verklaard ‘verbijsterd’ te zijn door de beelden waarnaar ze verwijzen als ‘een incident’. De verenigingen steunen ‘onvoorwaardelijk’ de groep honden en hun leider, in Spanje aangeduid met ‘el rehalero’, die, naar hun oordeel, met de grootst mogelijke ijver gehandeld heeft’. Daarbij geloven de verenigingen dat het gaat om een ‘volledig toevallige en op zichzelfstaande gebeurtenis’ die ‘het gevolg is van het instinct en de natuur van de honden’.  

Jachthonden in Spanje

In Spanje is het jagen op wild in rurale gebieden nog een veelvoorkomend en normaal tijdverdrijf. Bij die jacht worden vaak honden gebruikt. Dierenrechtenorganisaties voeren al jaren actie omdat jachthonden vaak slecht behandeld worden, met zijn allen in betonnen hokken op het platteland worden vastgehouden en aan hun lot over worden gelaten als ze niet meer van nut zijn voor hun eigenaren. 

Afgelopen mei wilden jachtverenigingen nog dat jachthonden niet opgenomen zouden worden in de categorie gezelschaps- of huisdieren. Zo zouden buiten de marges van de wet op dierenbescherming komen. Dit was naar aanleiding van de wet op dierenbescherming die eind 2017 werd aangenomen in het Spaanse parlement. Met de wet werden dieren niet meer als dingen of objecten beschouwd maar als levende wezens met gevoel. Daarmee kregen dieren in Spanje meer rechten en werden ook sancties verzwaard op overtredingen zoals dierenmishandeling en het in de steek laten van dieren.  

Wie de wrede beelden wil zien, kan hier klikken. 

Dit vind je misschien ook leuk