Grote voedselinzamelingsactie in Spanje op 30 november en 1 december

door admin
Grote voedselinzamelingsactie in Spanje op 30 november en 1 december

Dit is een grote inzameling van houdbare voedingsmiddelen, zodat mensen zonder inkomsten tijdens de feestdagen ook te eten hebben. In heel Spanje worden in supermarkten grote containers bij de ingang geplaatst waar mensen houdbare producten zoals rijst, bonen, linzen, meel, melk, pasta, sappen, melk, thee, olie koffie en koekjes in kunnen doneren.

Dit jaar vindt de Gran Recogida plaats op vrijdag 30 november en zaterdag 1 december. Vrijwel alle voedselbanken in Spanje doen mee en hetzelfde geldt voor de meeste supermarkten waaronder Lidl, Mercadona, El Corte Inglés en Supersol. Mercadona in Alicante doet mee met 37 winkels en al ruim 46.200 kilo suiker, meel, melk en olie gedoneerd. 

De zesde Gran Recogida wordt georganiseerd door de Federación Española de Bancos de Alimentos (FESBAL). De 55 hierbij aangesloten voedselbanken verspreid over Spanje zijn nog dringend op zoek naar vrijwilligers die op vrijdag en zaterdag willen helpen de gedoneerde voedingsmiddelen te sorteren en naar de diverse voedselbanken te brengen. Iedereen die ouder is dan 14 jaar kan zich aanmelden bij de voedselbank in de buurt. In Alicante is dat Mercalicante, aan de Costa del Sol is dat Bancosol, op de Balearen is dat Banco de Alimentos de Baleares, in Barcelona is dat Banc dels Aliments, in Madrid is dat Banco de Alimentos de Madrid. Klik hier voor Sevilla, Gran Canaria, Tenerife en Valencia.

Dit jaar is het motto ‘wees hoofdpersoon en neem deel aan het verhaal’ en wil men ruim 22 miljoen kilo houdbare producten inzamelen. De algemeen directeur van FESBAL, Miguel Fernández wil met deze campagne de bevolking bewust maken en in beweging krijgen voor de meest kwetsbare groepen in de Spaanse samenleving die nog steeds in armoede leven. Bovendien moeten mensen erop gewezen worden dat de voedselbanken niet alleen voor kerst, maar het hele jaar door hulp kunnen gebruiken. Er zijn 130.000 vrijwilligers nodig om de ruim 11.000 inzamelingspunten in supermarkten, hypermercados en andere winkels te bemannen. 

Het gaat net als andere jaren niet alleen om individuele vrijwilligers die de actie steunen, maar ook veel instellingen doen mee zoals universiteiten, scholen, gemeentes en distributiebedrijven. 

Dit vind je misschien ook leuk