Massale demonstraties tegen extreemrechtse Vox in Spanje

door admin
Massale demonstraties tegen extreemrechtse Vox in Spanje

Sinds de bekendmaking van de uitslagen van de verkiezingen – en dan voornamelijk de grote overwinning door Vox – is het onrustig in Spanje. In verschillende steden in Andalusië gaan duizenden mensen de straat op of uiten zich via sociale media negatief over de komst van Vox in de Andalusische politiek. Op maandag vonden er demonstraties plaats in Sevilla, Málaga en Granada. Dinsdag kwamen mensen in Córdoba, Cádiz, Jerez en Almería samen om zich openlijk tegen het extreemrechtse Vox te uiten.

Cádiz

Op 4 december werden twee mensen in Cádiz opgepakt tijdens demonstraties tegen Vox. Dinsdagnacht demonstreerden zo’n 2.500 mensen van verschillende anti-fascistische groeperingen tegen de komst van Vox in de Andalusische politiek. De demonstranten liepen in een stoet door Cádiz. Hierbij werden diverse spandoeken getoond met teksten als ‘Cádiz wordt het graf van het Fascisme’, ‘Jullie fascisten zijn terroristen’ en ‘Spanjaarden, Franco is dood’.

Tijdens de demonstraties werden vuilnisbakken omgegooid en in brand gestoken. Ook de media moest het ontgelden: Journalisten en cameramensen werden uitgescholden en kregen van alles naar zich toe gegooid. Twee mensen zijn opgepakt vanwege het verstoren van de openbare orde en omdat zij geweld hebben gebruikt tegen agenten.

Córdoba

Meer dan duizend mensen verzamelden zich op de Bulevar del Gran Capitán en toonden hun slogan ‘Andalusië is geen plek voor fascisten’. Voornamelijk jongeren en feministische bewegingen deden mee aan de stoet terwijl ze het Andalusisch volkslied zongen. Ook waren spandoeken zichtbaar waarop duidelijk werd gemaakt dat immigranten welkom zijn in de Zuid-Spaanse stad. De demonstratie in Córdoba verliep vrijwel zonder incidenten.

Jerez

In Jerez kwamen zo’n duizend mensen samen op de Plaza del Arenal. Ze liepen in een stoet door de straten van het centrum met spandoeken met teksten als ‘Fascisten, rot op uit onze wijken’ en ‘Franco is niet dood, hij is in het parlement’.

Granada

Ook in Granada werden demonstratie gehouden tegen Vox op de Plaza del Carmen. Na de demonstraties werd een kamp opgezet waarin tientallen mensen de hele maandag heb gebivakkeerd. Wellicht dankzij de aanwezigheid van vele politiemensen verliepen de demonstraties in Granada zonder noemenswaardige incidenten.

Terrassa

Niet alleen in Andalusië werd gedemonstreerd tegen Vox. Op donderdag 6 december werd ook in Terrassa (Barcelona) geprotesteerd tegen deze extreemrechtse partij. Deze demonstratie liep echter uit de hand toen Maria Sirvent, vertegenwoordiger van de CUP, gewond raakte door een projectiel dat afkomstig was van de Mossos d’Escuadra. Zij raakte aan haar hand gewond terwijl ze een andere minderjarige, die onderuit was gegaan te midden van de grote mensenmassa, hielp. Niet alleen Sirvent raakte gewond door het optreden van de Catalaanse politie, ook andere demonstranten zijn voor hun verwondingen behandeld nadat ze in aanraking kwamen met de Mossos d’Escuadra.

De Mossos d’Escuadra meldt dat hun korps twee mensen heeft gearresteerd omdat ze geweld hebben gebruikt tegen de politie en omdat ze containers en banken in brand hebben gestoken. Tijdens het optreden van de Catalaanse politie tegen de demonstranten zijn naar verluid vijf agenten gewond geraakt.

Dit vind je misschien ook leuk