Nog nooit waren er in Spanje zo weinig geboorten

door admin
Nog nooit waren er in Spanje zo weinig geboorten

Van januari tot juni 2018 werden 179.794 baby’s geboren. Dat is een daling van 5,8% ten opzichte van dezelfde periode in 2017 en het laagste cijfer sinds 1941, het eerste jaar waarin deze gegevens werden bijgehouden. Het verschil tussen geboortes en sterfgevallen was in het eerste kwartaal van 2018 -46.590 personen. Deze krimp van de Spaanse bevolking is al drie jaar aan de gang en wordt versterkt door een groei van het aantal sterfgevallen van 2,1% ten opzichte van een jaar geleden. De gegevens werden gepubliceerd in een jaarlijks rapport van het Spaanse bureau voor de statistiek INE. 

Per regio

In Galicië krimpt de bevolking het meest met -9.135 personen, gevolgd door Castilla y León (-7.857) en de regio VAlencia (-5.959). Een positief sldo is er slechts in vijf regio’s met Madrid aan kop (+3.714), Murcia (+997) en Balearen (+428).

Huwelijken

In hetzelfde rapport verzamelt INE gegevens over het aantal gesloten huwelijken in het land. Tussen januari en juni werden er 69.777 huwelijken voltrokken. Dat is 5,7% minder dan in dezelfde periode in 2017. Het is het laagste cijfer in een eerste half jaar sinds 2014. Drie op elke vier huwelijken was burgerlijk in 2017.

Volgens de directeur van het Familieforum, Javier Rodríguez, zijn dit geen beste gegevens. Hij wijst in dit verband op de urgentie om een groot Sociaal Pact te tekenen voor het moederschap. Naast het vechten tegen de demografische winter die in aantocht is moet er adequaat worden gereageerd op het feit dat drie op elke vier Spaanse vrouwen kinderen wil, zo gaf Rodríguez in reactie op bovengenoemde cijfers. Ruim 75% vn de vrouwen in Spanje wil op zijn minst 2 kinderen. 

Rodriguez benadrukt de cijfers ‘verwoestend’ te vinden. ‘Ze tonen een somber panorama voor ons land, een doodsvonnis, een veroordeling tot eenzaamheid en armoede voor de burgers in een toekomst die niet zo ver is als sommigen lijken te geloven.’

Lees ook: Honderden Spaanse dorpen en gehuchten zonder kinderen, Zorgwekkende daling Spaanse bevolking, Spanje veroudert, Vergrijzing plaatst Spanje voor grote problemen in de toekomst.

Dit vind je misschien ook leuk