Spaanse politie waarschuwt voor fraude bij pinautomaten

door admin
Spaanse politie waarschuwt voor fraude bij pinautomaten

Deze techniek heet ‘skimmen’ en de politie heeft al meerdere gevallen verspreid over Spanje gedetecteerd. Een andere skimming-techniek is dat er een vals toetsenbord over het oorspronkelijke bedieningspaneel wordt geplaatst.

Het verschil tussen de echte en valse kaartlezer of toetsenbord is niet of nauwelijks waar te nemen. Zodra je de kaart insteekt, kopieert de skimmer de magneetstrip van je bankpas en verkrijgt zo al je gegevens. Bij het toetsenbord gaat het idem. Je pincode wordt gelezen en zo verkrijgen criminelen eveneens toegang tot je gegevens. Bij een skimmer op een toetsenbord komt er vervolgens geen geld. 

De politie waarschuwt dat je niet moet gaan pinnen wanneer er mensen in de buurt zijn die zich verdacht gedragen of je aanbieden te helpen. Pin ook liever niet op heel rustige plekken en het liefst wanneer de betreffende bank gewoon open is. Een andere voorzorgsmaatregel kan zijn dat je aan de kaartlezer trekt of deze soms enigszins los zit of checkt hoe het toetsenbord eruit ziet. Dat hoort een geheel te zijn met de rest van het bedieningspaneel, maar loszittende hoekjes kunnen bijvoorbeeld wijzen op een skimmer. 

De politie adviseert dat als je geen geld ontvangt na het pinnen je vooral niet moet weglopen. Neem gelijk contact op met de bank. Die kan op afstand zien of de automaat naar behoren functioneert.

Controleer of de gleuf voor de bankpas goed vast zit en of er mogelijk microcamera’s zijn verborgen in vreemde voorwerpen op het bedieningspaneel. Zorg dat niemand je pincode kan afkijken. Als het kan pin dan bij een bank die op dat moment open is. En tot slot, bedek altijd het toetsenbord wanneer je je pincode intoetst.

Dit vind je misschien ook leuk