Rel rond voorstel burgemeester voor jacht op konijnen met stokken

door admin
Rel rond voorstel burgemeester voor jacht op konijnen met stokken

Er onstond een flinke rel op de sociale media waarin kritiek werd geuit op het vermeende herstel van een traditie waarin dieren worden gemarteld. De oproep van de gemeente was ondertekend door de burgemeester, lid van de Partido Popular, Andrés Samperio, die sinds afgelopen voorjaar de plaats bestuurd.

Hij riep de inwoners op om 9:30 uur te verzamelen om vanaf 10 uur in de ochtend de jacht op de konijnen, zonder vuurwapens te openen met enkel gebruik van stokken en honden (zie afbeelding op deze pagina). Twitter en Facebook stroomden direct na publicatie van de oproep vol met berichten waarin wordt gewezen op het feit dat het hier gaat om een flagrante overtreding van de regels die gelden op het gebied van dierenbescherming, afgezien van dat het sowieso een beroerde wijze is om het einde van het jaar te vieren.

Na de ophef publiceerde de burgemeester haastig een bericht waarin hij verwees naar de inzet van de gemeente om juist dierenmishandeling te voorkomen en hij de ophef als ‘laster’ omschreef die een ‘duidelijk politiek belang’ zou verbergen.

Op 6 januari publiceerde de krant El Diario naar aanleiding van een interview met dierenactivist en wethouder Andrés Valle (IU) dat er wel een zoektocht naar brandhout is gehouden in het dorp, maar dat daarbij op geen enkele wijze op konijnen werd gejaagd. De gemeente zou een onderzoek hebben geopend naar de herkomst van het bericht vn de burgemeester en de verantwoordelijken voor het verspreiden van het nepnieuws over de vermeende konijnenjacht.

Volgens de gemeente wordt de traditie nog steeds ‘Caza y Leña’ genoemd omdat ermee wordt verwezen naar een praktijk uit de achttiende eeuw, maar dat het tegenwoordig gaat om een samenzijn in de campo in familieverband.

Dit vind je misschien ook leuk