Sánchez wil 18 procent meer geld naar Catalonië in ruil voor steun begroting

door admin
Sánchez wil 18 procent meer geld naar Catalonië in ruil voor steun begroting

De investering in Catalonië zal daartoe met 5 procent worden verhoogd. Vorig jaar ging 13 procent van de totale begroting naar de regio en dit jaar zal dat 18 procent zijn. Dit percentage is een eis van de nationalistische regering en opgenomen in de Estatut. Het gaat om ruim 800 miljoen euro. Met dit bedrag hoop Sánchez de partijen te overtuigen dat zijn begroting steunen een goed idee is. 

Inmiddels gebruikt de regering een nieuw argument waarmee het belang van een goedgekeurde begroting wordt aangetoond. Als de begroting er niet doorkomt, volgen er nieuwe verkiezingen en het risico is groot dat daaruit een regering voortvloeit die is samengesteld uit de partijen PP en CIudadanos die wordt gesteund door het extreemrechtse Vox. Een dergelijke regering staat op het punt werkelijkheid te worden in de Zuid-Spaanse deelstaat Andalusië. Een dergelijke rechtsgeoriënteerde regering zal niet aarzelen om opnieuw artikel 155 van de Grondwet in werking te laten treden. Hiermee neemt de centrale regering het bestuur van Catalonië over totdat daar de ‘orde is hersteld’. Dit gebeurde ook gedurende zes maanden nadat de Catalaanse regering op 27 oktober 2017 de onafhankelijkheid uitriep.

De separatisten blijven verzoeken om gebaren van de regering in Madrid jegens de ‘politieke gevangenen en de rechtszaak over ‘el Proces’ waarmee wordt gedoeld op het proces naar een onafhankelijk Catalonië dat door de huidige Catalaanse regering wordt nagestreefd. Desondanks benadrukt de regering Sánchez dat op dit vlak geen enkele concessie wordt gedaan en dat de Spaanse justitie onafhankelijk is.

Dit vind je misschien ook leuk