Spaanse experts vinden vroegste woningen mensheid in Jordanië

door admin
Spaanse experts vinden vroegste woningen mensheid in Jordanië

De vondst werd gedaan op een plek in Kharaysin op vijftig kilometer ten noorden van Amán, de hoofdstad van het land. Hier liggen de geheimen van de eerste leefgemeenschappen die georganiseerd waren zoals we die nu ook nog kennen en waar mensen gewassen cultiveerden en dieren opvoedde om hen te helpen bij het bewerken van het land. Rond de gevonden woning zouden straten gelegen hebben op verschillende niveau’s. Het eerste huis dat circa 10.800 jaar geleden werd gebouwd had een geschilderde kalkvloer. Dit betekende een grote innovatie in deze gehuchten uit het vroeg-Neolithicum.  

De vindplaats in Kharaysin strekt zich uit over een heuvel op de bovengenoemde locatie. De woningen waren op terrassen geplaatst die nu begroeid zijn met olijfbomen. De ontdekking werpt nieuw licht op het tijdperk waarin de eerste nederzettingen op vaste locatie bleven en de mensheid de stap maakte van jager-verzamelaar naar landbouw en veeteelt. 

‘Het is de oudste geschilderde kalkvloer ter wereld’, bevestigde Juan José Ibáñez, onderzoeker bij Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) en directeur van deze onderzoeksgroep die al sinds 2014 op deze locatie bij het dorp Quneya aan het werk is. 

‘Tot deze vondst waren het de woningen in Jordanië, Israel en Syrië die 800 jaar jonger zijn’, aldus de archeoloog. Men heeft de belangrijkste kamer van een kleine hut met aangrenzende keuken opgegraven. 

De onderzoekers schatten dat tussen 1.500 en 2.000 mensen het dorp bewoonden. De mensheid ging toen over van gehuchten met 12 hutten en circa 60 bewoners naar nederzettingen als deze die nu is gevonden. ‘Dat was een enorme stap voor de mensheid die in amper 2.500 jaar tijd werd gezet’. 

De Spaanse onderzoekers maken deel uit van een project van CSIC, de universiteit van Cantabrië en de Pauselijke faculteit van San Esteban. Het geheel wordt gefinancierd door de stichting Palarq. Het doel van het project is om het labyrinth van woningen uit verschillende tijdvakken bloot te leggen. 

Dit vind je misschien ook leuk