Zeventien jihadisten opgepakt bij antiterroristische operatie in Barcelona

door admin
Zeventien jihadisten opgepakt bij antiterroristische operatie in Barcelona

Sinds mei 2017 houden informatiediensten van de Mossos d’Escuadra en de rechtbank nummer 6 deze jihadistische organisatie al in de gaten en doen onderzoek naar deze criminelen. Meer dan honderd agenten hebben zes huiszoekingen gedaan, voornamelijk in de wijk Ciutat Vella en een in Igualada. Er wordt niet uitgesloten dat er nog meer arrestaties zullen volgen. De verdachten worden beschuldigd van misdaden op het gebied van terrorisme, criminele organisaties, misdrijven tegen de staat en tegen de mensheid.

Onderzoek naar digitale informatie

De groepering had duidelijke plannen voor het plegen van een aanslag. Ondanks dat verklaart de Catalaanse politie dat er geen logistieke middelen ontdekt waren om dit ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Er is veel digitale informatie in beslag genomen. Hoewel verder onderzoek het zal uitwijzen, verwacht de politie dat de harde kern van de terroristische organisatie uit vijf man bestaat.

Miquel Buch, gemeenteraadslid van Binnenlandse Zaken van Catalonië, vertelt dat de opgepakte jihadisten samen verantwoordelijk zijn voor zo’n 370 overvallen en diefstallen. De meesten van hen leven van diefstal, sommigen worden in verband gebracht met drugshandel en het vervalsen van documenten. Deze voorbeelden laten zien dat kleine criminaliteit voor islamitische groeperingen loont, met name de handel in drugs.

Buch vertelt verder dat de vijf mannen die vermoedelijk de harde kern van deze jihadistische groepering vormen van Algerijnse komaf zijn. De andere arrestanten komen uit Libië, Irak. Marokko en Egypte.

Dreigingsniveau terreur blijft gelijk

Sinds de aanslagen in Barcelona en Cambrills in 2017 geldt in Catalonië nog steeds een terreurdreigingsniveau van vier op vijf. Dat is precies de reden dat de strijd tegen het jihadisme een prioriteit is voor de Mossos d’Escuadra en waarom er zoveel inspanning wordt gedaan en zoveel middelen worden besteed aan het bestrijden van deze dreiging.

In totaal heeft de Mossos d ‘Escuadra dertig mensen gearresteerd tijdens zeventien verschillende antiterroristische operaties tussen 2013 en 2018. Daarnaast hebben agenten van de Catalaanse politie onderzoek gedaan naar 81 verdachten. Dit liet het kabinet antiterroristische coördinatie afgelopen woensdag weten na hun eerste bijeenkomst van dit jaar.

Dit vind je misschien ook leuk