Update Julen: harde rotsgrond vertraagt graafwerkzaamheden tunnel

door admin
Update Julen: harde rotsgrond vertraagt graafwerkzaamheden tunnel

Het laatste nieuws op maandagochtend 21 januari is dat de graafwerkzaamheden voor een tunnel parallel aan die waar de peuter in zit, worden vertraagd doordat men op keiharde rotsgrond is gestuit. Vanuit die verticale tunnel wil men een horizontale maken om zo op een diepte van 78 meter de de plek waar Julen zit te bereiken om hem te bevrijden. Hiertoe moest eerst een platform op dertig meter diepte gemaakt worden waarop de zware graafwerkmachines kunnen staan. 

Inmiddels zijn er vele tonnen aarde weggegraven. Driehonderd mensen, waaronder reddingswerkers, brandweer, geologen, mijnspecialisten en graafwerkers zijn bij toerbeurt onafgebroken bezig om het werk zo snel mogelijk uit te voeren. Zaterdagochtend hebben geologen proeven van de grond genomen, die uitwezen dat op vier meter diepte het terrein tot tweehonderd keer harder werd dan aan de oppervlakte het geval is. Hierdoor moet op een andere plek opnieuw begonnen worden met het graven aan een verticale tunnel.

Om 13:15 op zaterdag 19 januari werd begonnen met het boren van de tweede tunnel. In amper zeven uur kwam de machine al op 22 meter diep. Vanaf daar begonnen de moeilijkheden. ‘We gaan van een heel harde grond naar nog hardere grond’, zei Angel Garcia Vidal, afgevaardigde van het College van Ingenieurs in Málaga die de werkzaamheden coördineert. ‘Als de hardheid van de grond uitgedrukt wordt op een schaal van 0 tot 9, hebben we hier te maken met een 8’, zo verklaarde hij.

Ondertussen meldde de krant Sur dat de ouders van Julen sinds vrijdag zijn opgevangen door een inwoner van Totalán omdat ze de plek waar gegraven wordt vanwege hun veiligheid moesten verlaten.

Tijd dringt

Men hoopt nu maandagavond de parellelle tunnen af te hebben. Ondertussen blijft de tijd dringen en zit het tweejarige jongetje bijna acht dagen in de put. Experts wezen er in verschillende Spaanse media op dat een kind 48 uur zonder drinken kan, zonder dat er ernstige onontkeerbare gevolgen voor de gezondheid optreden. Een deskundige geciteerd door de krant Sur wees op verschillende factoren die bepalen dat een kind meer of minder tijd zal overleven zonder drinken en eten. Onder meer de omgevingstemperatuur is daarbij van belang, evenals zijn lichaamstemperatuur, welke kleding het kind draagt en wat hij als laatste heeft gegeten en gedronken. Volgens de Spaanse speleoloog José Antonio Berrocal bestaat de kans dat Julen nog leeft wel degelijk. De holte waar hij in ligt, zou 15 meter hoog zijn met voldoende zuurstof om tien dagen te overleven.

Foto van Julen vlak voor ongeluk

De krant El Mundo publiceerde zaterdag een foto van Julen die genomen is vlak voor hij in de put viel. De foto werd verstrekt door de familie en vormt samen met andere informatie voor de Guardia Civil het bewijs dat de peuter echt in de put zit. Iets waaraan door menigeen werd getwijfeld. Op de foto is Julen te zien terwijl hij op de grond van de finca een zakje chips zit te eten. Hetzelfde zakje werd maandag in de put gevonden. 

‘Mijn hand voor Julen’

Ondertussen wordt op nationaal en internationaal meegeleefd met het tragische lot van Julen en zijn familie. Via de hashtag #mimanoajulen (mijn hand voor Julen) uiten mensen hun medeleven en steun en willen ze de ouders, die twee jaar geleden al hun oudste zoontje verloren, een groot hart onder de riem steken en hun hoop delen dat wonderen nog bestaan. Symbolisch vormen de handen een ketting die Julen moeten bereiken op zijn plekje diep in de Andalusische aarde. 

Dit vind je misschien ook leuk