Code rood in Navarra en Catalonië wegens sneeuw en kou

door admin
Code rood in Navarra en Catalonië wegens sneeuw en kou

De kougolf raakt grote gebieden van Spanje. Met name het midden en noorden van het land. In vijftien regio’s zijn weeralarmen ingesteld. Navarra en Catalonië krijgen niveau rood voor hevige sneeuwval tot 40 centimeter in de Pyreneeën en de uitlopers daarvan. Dit zegt het Spaanse weerinstituut Aemet.

Navarre krijgt het rode weeralarm (extreem risico) voor sneeuw tot 40 centimeter in 24 uur tijd en vanaf 800 meter hoogte. Hoger in de bergen wordt er meer sneeuw verwacht. In het midden van deze regio geldt een oranje alert voor sneeuw met de verwachting dat er 10 centimeter zal vallen. Aemet waarschuwt ook voor lawinegevaar in de Pyreneeën. Het niveau waarop het gevaar extreem is is 1.800 meter.

In Catalonië geldt code rood in de provincie Lérida voor sneeuwval tot 40 centimeter binnen 24 uur tijd. DE waarschuwing geldt voor de gehele VAlle d’Aran. Code oranje geldt voor Girona, Lérida en Tarragona ook voor harde windstoten tot 90 kilometer per uur.

In de regio La Rioja geldt code oranje voor sneeuw. Hier wordt 20 centimeter verwacht in 24 uur tijd. De sneeuwgrens ligt tussen 800 en 1.000 meter. In Baskenland geldt code oranje voor sneeuw van 10 centimeter en windstoten tot 110 kilometer per uur.

Ook de regio Aragón krijgt code oranje voor sneeuw in de Pyreneeën en voor harde wind geldt code geel als waarschuwing tegen lawines in de bergen vanaf 1.800 meter. 

In Castilla y León geldt code oranje voor sneeuwval in de provincies Burgos, León en Palencia van tussen 25 en 30 centimeter in berggebieden. Deze hoeveelheid sneeuw zal volgens Aemet vooral terecht komen op hoogten tussen 1.000 en 1.500 meter. De rest van de provincies, behalve Valladolid krijgen code geel voor minder hevige sneeuwval, regen en harde wind. 

Cantabrië krijgt code oranje voor windstoten tussen 100 en 110 kilometer per uur in Liébana, het midden en de Villaverde vallei. Aan zee moet men rekening houden met hoge golven tot 7 meter. 

In Madrid geldt code oranje voor windstoten in berggebieden tot 100 kilometer per uur en nog hogere snelheden in hogergelegen gebieden. Code geel geldt voor sneeuw in de bergen. 

Murcia, Balearen en Valencia krijgen code oranje om de bevolking te waarschuwen tegen kustfenomenen en harde windstoten tot 90 kilometer per uur. 

Vanwege de sneeuw zijn acht bergpassen in Aragón, Asturië, Cantabrië en Catalonië afgesloten en wegen zijn onbegaanbaar in minstens drie autonome regio’s. Op de A23 richting Frankrijk is vrachtverkeer beperkt en personenauto’s moeten sneeuwkettingen om hebben. Code rood wegens sneeuw geldt voor de N136 vanaf Biescas in beide richtingen; de N138 in El Grado; A139 in Vilanova; A2606 in Panticosa; N240 in Jaca; N260 in Montanuy; N260a in Fiscal, N330b in Aísa. Gesloten voor verkeer zijn de bergpassen Somport en die van Portalet. In de provincie Teruel geldt code rood voor de A226 in Cedrillas; de A228 in Gúdar; de A2520 in Puebla del Valverde. 

In Catalonië is de provincie Lérida het meest getroffen door het winterweer. Vrachtwagens mogen niet rijden op de N230 tussen Vilaller en Vielha. In Port de la Bonaigua is de C28 gesloten. Het verkeer is beperkt voor zware voertuigen op de N260 tussen Soriguera en Ribera d’Urgellet, ander verkeer dient voorzien te zijn van sneeuwkettingen. 

Sneeuwkettingen zijn ook verplicht op de N141 tussen Bossost en Eth Portilhon, de C1311 van Pont de Muntanyana naar Coll de Montllobar, de C147 in Esterri d’Aneu, de C142b in Pla de Beret, L500 in Pont de Suert, L501 in Vall de Boí, L504 in Llavorsí en L510 in Tírvia. Tussen Vielha en Salardú is de C28 in beide richtingen gebruik van sneeuwkettingen verplicht. 

In Andalusië is de A395 onbegaanbaar tussen kilometerpaaltjes 32 en 39 in Monachil (Granada) omdat er teveel sneeuw ligt. Op andere wegdelen zijn sneeuwkettingen verplicht. Vrachtwagens, bussen en andere zware voertuigen mogen hier niet rijden.

Als je toch op pad moet wanneer er veel sneeuw wordt verwacht houd goed de informatie van de autoriteiten in de gaten. Check je banden en remmen en zorg dat je tank vol is met brandstof. Zorg dat je winterbanden hebt of sneeuwkettingen. Zorg voor warme kleding in de auto en een mobiele telefoon met volle batterij en eventueel extra volle batterij. Rijd voorzichtig en met matige snelheid en houd rekening met het feit dat verkeerssignalen bedekt kunnen zijn met sneeuw. Houd afstand. Kom je vast te zitten, vraag om hulp. Ga niet in je eentje het proberen op te lossen. 

Dit vind je misschien ook leuk