Zwaargewonde walvis aangespoeld op Mallorca

door admin
Zwaargewonde walvis aangespoeld op Mallorca

Volgens de expers, waaronder technici van het aquarium in La Palma, ademde het dier moeilijk en bloedde hevig uit twee wonden. Het ging om een jong vrouwtje van 15,4 meter lang met een gewicht van 6 ton. De vinvis is op de blauwe vinvis na de grootste walvissoort ter wereld. Ondanks de verrichte inspanningen om het dier te redden stierf het in de vroege ochtend van zaterdag 26 januari. 

Het was nog een flinke klus voor de milieuafdeling van de Guardia Civil, brandweer en politie om het dier uit zee te halen om het over te brengen naar instellingen van de provincie. Vanwege de complicaties om het dier in zijn geheel van het strand te halen, is besloten de autopsie op maandag ter plaatse op het strand van Millor uit te voeren. Hiervoor moet men wachten op experts uit Barcelona.

Technici vermoedden in eerste instantie dat de jonge walvis niet alleen stier aan de verwondingen, maar ook aan een te grote inname van plastic. Het relatief lage gewicht ten opzichte van haar lengte zou hierop kunnen wijzen. Uit eerste resultaten van de lijkschouwing blijkt dat het dier twee zeer diepe schroefsneden had op zijn staart. Volgens de onderzoekers is het heel raar dat een walvis een boot met draaiende motoren zo dicht nadert. Waarschijnlijk was het dier al ziek of had de pech net de boot te passeren op het moment dat de motor werd aangezet. 

Het aangespoede dier zorgde voor een grote toestroom aan mensen die met hun eigen ogen en camera’s het dier wilden zien. 

Vorige week spoelde er een grote walvis aan op een strand in A Coruña. Hier ging het al om het zevende exemplaar binnen een maand tijd. Vorig jaar spoelde een potvis aan op een strand in Murcia en bleek 29 kilo plastic in zijn maag te hebben. 

Leestip: Overbevissing Middellandse Zee leidt tot aanspoelen walvisachtigen

Dit vind je misschien ook leuk