Grote algemene onderwijsstaking in Spanje op 8 maart in heel Spanje

door admin
Grote algemene onderwijsstaking in Spanje op 8 maart in heel Spanje

‘We achten een algemene staking in het onderwijs nodig’, zo zei de algemeen secretaris van de onderwijsafdeling van de CCOO-vakbond, Francisco Garcia. Hij wees op de noodzaak om thema’s als gelijkheid, co-onderwijs en het beëindigen van seksisme en geweld in het centrum van het onderwijsdebat te plaatsen. 

Ook de andere grote Spaanse vakbond UGT sluit zich hierbij aan. In eerste instantie stelde men voor gedeeltelijke stakingen te organiseren van twee uur per keer, maar men inmiddels een 24-uursstaking niet uit in die sectoren waar de werknemers dat nodig achten.

De Commissie 8 Maart die pleit voor een feministische staking ziet een gedeeltelijke staking van twee uur als ‘schandelijk en onvoldoende’. Vakbonden CGT en CNT gaven wel aan achter een 24-uursstaking in alle sectoren te staan, zoals die van vorig jaar op 8 maart.

Historische dag

Studenten zijn ook van plan zich bij de staking te voegen en willen ‘de collegezalen leegmaken’ en van 8 maart een ‘historische dag’ maken. Volgens CCOO vormt het onderwijs ‘de beste spreker om een verandering in het sociale paradigma te bewerkstelligen’ en een ‘einde te maken aan het geweld’. Ook moet er een einde komen aan het seksisme in onderwijsinstellingen door het respect jegens vrouwen, het leven en de veiligheid te vergroten’. Er moet door de regering meer geld vrijgemaakt worden om de salariskloof in het onderwijs tussen mannen en vrouwen te dichten, die op dit moment volgens CCOO rond 8 procent ligt.

Dit vind je misschien ook leuk