Ibiza is de meest winstgevende vakantiebestemming van Spanje

door admin
Ibiza is de meest winstgevende vakantiebestemming van Spanje

Exceltur nam 106 toeristische bestemmingen in Spanje onder de loep om de winstevendheid van Spaanse hotels in 2018 in kaart te brengen. De bestemmingen werden onderverdeeld in steden en vakantiebestemmingen (zon en strand). Op basis van deze cijfers was 2018 vooral goed voor de toeristische industrie op de Balearen en in de steden. De Canarische eilanden hadden last van de concurrentie van andere mediterrane bestemmingen zoals Turkije, Tunesië, Egypte en Griekenland, die langzaam uit hun dal kruipen.

Ibiza

Drie locaties op het eiland voeren de Spaanse lijst aan van hoogste opbrengst per beschikbare kamer of RevPAR (revenue per available room), een statistiek die veel wordt gebruikt in de sector. Bestemmingen op de Balearen hebben profijt gehaald uit ‘substantiële investeringen in renovaties van faciliteiten en herpositionering in de afgelopen jaren’, zo staat in het rapport.

San Josep de Sa Talaia is de gemeente waar hotels de grootste opbrengst krijgen uit hun faciliteiten met meer dan 124 euro per beschikbare kamer. De tweede plek is Ibiza’s hoofdstad Eivissa met 121,80 euro. Op de derde plaats staat Chiclana de la Frontera in de Andalusische provincie Cádiz aan de Costa de la Luz met 111,90 euro. Op vier staat weer een plek op Ibiza: Santa Eulària des Riu met 109,80 euro.

De vijfde plaats wordt ingenomen door Adeje op Tenerife met 101,80 euro en daarna volgt Marbella met 98,30 euro. De gemiddelde RevPAR van alle Spaanse vakantiebestemmingen is 75,10 euro.

Andalusië

De beste RevPAR waarden in Andalusië zijn te vinden in bestemmingen aan de Costa del Sol in Málaga en de Costa de la Luz in Cádiz, waar volgens het rapport de afgelopen jaren sterke verbeteringen in dit opzicht zijn waar te nemen. Vooral Marbella valt hier op met een RevPAR van 98,3 euro, Estepona 87,2 euro, Torremolinos 68,50 euro en Benalmádena 68,6 euro. Aan de Costa de la Luz werd Chiclana al genoemd. Dit is de meest winstgevende bestemming van Andalusië gevolgd door Conil de la Frontera met 78,60 euro en Tarifa met 57,50 euro. 

Regio Valencia

Van de bestemmingen in de regio Valencia valt Benicasim op die met 63,20 euro een stijging doormaakte van 18,5 procent. Dat is de grootste groei van alle Spaanse vakantiebestemmingen in RevPAR. Peñíscola maakte een groei van 9,4% mee en kwam op 48,50 euro. Benidorm groeide iets matiger met 2,4% tot 59,60 euro. 

Wat is RevPAR?

De RevPAR is een indicator waarin de bezettingsgraad en de prijs van een kamer over een bepaalde periode wordt gecombineerd. Als een hotel bijvoorbeeld twee kamers aanbiedt voor 100 euro per kamer, maar slechts een ervan is tijdens de geanalyseerde periode bezet, dan is de RevPAR 50 euro.

Resultaten

 

San Josep de Sa Talaia staat bovenaan met een RevPAR van 124 euro in 2018, dat is 10.5% meer dan een jaar eerder. Eivissa zag een daling met 7,1% naar 121,80 euro. Hiermee staat de hoofdstad nog steeds op de tweede plaats. Chiclana de la Frontera op het vasteland is derde met een RevPAR van 111,90 euro. Een toename van 4,3% op jaarbasis. Op de vierde plek komt Santa Eulària des Riu met 109,80 euro. De vijfde plaats gaat naar Adeje op de Canarische eilanden met 101,80 euro.

Onderaan de index staan Cartagena met 44,20 euro, Denia met 46,80 euro en El Puerto de Santa María (Cádiz) met 35,60 euro. De stad met de hoogste RevPAR was Barcelona (€98.9), gevolgd door San Sebastián in Baskenland (€97) en Palma de Mallorca (€84.8). Madrid had de hoogste RevPAR van alle binnenlandse steden met €73.50, gevolgd door Sevilla (€72).

Dit vind je misschien ook leuk