Madrid kampt met wasberenplaag

door admin
Madrid kampt met wasberenplaag

De wasbeer bedreigt de autochtone fauna, ruïneert gewassen en kan ziektes (zoals rabiës of hondsdolheid via een beet en tuberculose of schurft via mijten) op mensen overdragen. Het dier koloniseert de regio Madrid en leeft vooral bij bepaalde rivieren in de regio. Sinds 2007 worden om bovengenoemde redenen de wasberen door de regio gevangen met de intentie om alle dieren uit te roeien. Tussen 2007 en 2018 werden er 814 gevangen. Het grote aantal wijst op het feit dat het bekwame en hyperintelligente roofdier zich snel en gemakkelijk voortplant. Volgens een onderzoek van het Instituut voor de Jacht kwam de kolonie wasberen in Madrid voort uit slechts twee vrouwtjes.

Hoe de wasbeer in Madrid terechtkwam is nog niet duidelijk. Enkele exemplaren zouden als huisdier zijn gehouden in woningen in de gemeente Rivas Vaciamadrid in het oosten van de regio. Daar zijn ze ontsnapt of vrijgelaten en kwamen zodoende terecht in het beschermde natuurgebied Parque Regional del Sureste. Dit omvat 31.550 hectare en is van grote ecologische waarde. Hier werden in 2003 voor het eerst tot dan toe onbekende voetafdrukken waargenomen. 

Volgens bioloog en wasberenexpert Francisco José García kun je een wasbeer niet als huisdier houden omdat het een wild dier is. ‘Een wasbeer lijkt sympathiek, grappig en schattig, maar Madrid is niet zijn habitat en aangezien het dier zo intelligent is staan we voor een tijdbom’.

Pas in 2007 werden de eerste exemplaren gezien en kon worden vastgesteld dat zij een gebied van 30 kilometer lang langs de rivier Jarama hadden gekoloniseerd. Inmiddels leeft de wasbeer al aan de oevers van de Henares en in Guadalajara. In het noorden van de regio zijn wasberen gesignaleerd in Soto del Real, in het westen in Aldea del Fresno en in het zuiden bij de rivier de Tajo in Aranjuez, evenals in de stroomgebieden van de rivieren Alberche en Manzanares.

Toen in 2011 192 wasberen werden gevangen, spraken experts al over een grote bedreiging. ‘In 2011 namen we aan dat de hele kolonie uit Parque Regional del Sureste was verdwenen, om vervolgens opnieuw tamme wasberen tegen te komen. Het was duidelijk dat deze dieren waren gedomesticieerd, als huisdieren waren gehouden en vervolgens vrij- of in de steek waren gelaten, bevestigt García. In 2011 werd een Koninklijk Decreet ingevoerd waarin de wasbeer werd opgenomen als invasieve soort. Sindsdien is het verboden het dier thuis te houden, te transporteren of te verhandelen. ‘Wasberen werden daarvoor te koop aangeboden, vooral via internet, voor bedragen rond de 600 euro per stuk’. 

De wasbeer is een overlever en kan vanwege zijn intelligentie, snelle aanpassingsvermogen aan verschillende omgevingsfactoren en snelle voortplanting snel hele gebieden koloniseren. In 2014 werden 53 exemplaren gevangen, in 2015 73, in 2016 en 2017 beide 85 en in 2018 ging het om 107 dieren. Elk vrouwtje krijgt een gemiddelde van vier jongen. Jonge vrouwtjes kunnen op hun beurt al na een jaar zelf weer jongen krijgen.

Volgens Luis del Olmo, algemeen directeur van milieu en duurzaamheid in de regionale regering, is de wasbeer bovendien erg slecht voor de Iberische fauna zoals de otter die rond rivieren leeft. ‘Wasberen doden echt alle marterachtigen en alle watervogels. Ze eten de eieren en de kuikens op die ze kunnen vinden en allerlei soorten eenden. Mogelijke prooien zijn ook soorten die bij de rivier broeden zoals amfibieën, vissen, reigers, die zijn allemaal in gevaar. Bovenal omdat de wasbeer in dit opzicht geen concurrent heeft’. Hier gaat geen gevecht met de wolf, omdat die in de bergen niet hetzelfde ecosysteem delen’.

Volgens Del Olmo staat de wet het toe wasberen af te schieten in jachtgebieden in de daartoe aangewezen tijdvakken. ‘Ons doel is de wasberen in Madrid uit te roeien of op zijn minst te controleren’, geeft Olmo aan. Dat de wasberen zich vooral ophouden in de buurt van rivieren, maakt het afschieten lastig, omdat dat doorgaans geen jachtgebieden zijn. Daarom worden ze vooral met vallen gevangen. 

Dit vind je misschien ook leuk