De snel voor de verkiezingen doorgevoerde maatregelen van Spaanse overheid

door admin
De snel voor de verkiezingen doorgevoerde maatregelen van Spaanse overheid

María Jesús Montero onthulde dat er met vooral maatregelen ingevoerd worden op het gebied van de werkomgeving. Dit zal gebeuren in de vorm van koninklijke wetsdecreten. Het ministerie van Werk en Sociale Zekerheid profiteert duidelijk het meest van deze haastige besluitvorming.

Zo zal de uitkering voor langdurig werklozen van ouder dan 52 jaar weer een nieuw leven worden ingeblazen. Voor niet professionele zorgverleners betaalt de staat de bijdrage aan de sociale zekerheid. Beide maatregelen stonden in de onlangs door het parlement afgewezen staatsbegroting voor 2019.

Middelgrote bedrijven zullen inzichtelijk moeten maken hoeveel ze gemiddeld aan mannen en vrouwen betalen met als doel de salariskloof tussen mannen en vrouwen en de genderongelijkheid aan te pakken. 

Het koninklijk wetsdecreet wordt eveneens gebruikt om de gedeeltelijke intrekking van de arbeidshervorming gestalte te geven. Hierdoor kunnen maatregelen weer ingevoerd worden, zoals het bijhouden van het aantal gewerkte uren van werknemers om zo het aantal uren overwerk inzichtelijk te maken. Bovendien zal de sector-CAO prioriteit krijgen boven die van afzonderlijke bedrijven.

Een maatregel die vorige week werd aangekondigd is de verlenging van het vaderschapsverlof van vijf naar acht weken. Deze zal daarna progressief worden uitgebreid naar zestien weken in 2021. Ook deze maatregel stond in de afgewezen staatsbegroting.

De regering zal een nieuw aanbod van openbare werkgelegenheid nog vóór de verkiezingen mogelijk maken. Op dit moment is nog niet bekend om hoeveel plekken het zal gaan. Volgens de ministers van Werk en die van Overheidsadministratie is dit nodig om het correct functioneren van verschillende overheidsdiensten te kunnen garanderen.

Deze maatregelen samen zullen de staat zeker 1 miljard euro kosten, afgezien van de kosten van de nieuwe banen bij de overheid. De regering denkt deze extra kosten te kunnen betalen van de gestegen sociale zekerheidspremies en dankzij de verhoging van het minimumloon tot 900 euro. Maatregelen om de inning van de belangrijkste belastingen door de autonome gemeenschappen te verbeteren, worden nog bestudeerd.

Welke maatregelen gaan niet door

De afgelopen maanden heeft de regering Sánchez veel beloften gedaan. Een groot deel hiervan gaat nu niet meer door. Allereerst is de intrekking van de eigen bijdrage voor medicijnen voor gepensioneerden en families met lage inkomens van de baan. Ook de aangekondigde koppeling van de pensioenen aan de consumentenprijsindex gaat niet door, ondanks dat deze zou worden gefinancierd door de Seguridad Social. Tot slot gaat geen enkele belastingverlaging of -verhoging door. 

Minister Montero rechtvaardigde de haastig, middels decreten goedgekeurde maatregelen door te verzekeren dat alle maatregelen ‘buitengewoon noodzakelijk en urgent’ zijn.

Dit vind je misschien ook leuk