Spanje kleurt weer paars op Internationale Vrouwendag 8M

door admin
Spanje kleurt weer paars op Internationale Vrouwendag 8M

Dit is meer dan de tellingen van vorig jaar toen voor het eerst op grootse wijze werd geprotesteerd tegen de langzame vooruitgang in Spanje op het gebied van gelijke rechten voor vrouwen. Sinds het aantreden van het socialistische kabinet onder leiding van Pedro Sánchez met 11 vrouwelijke ministers van de in totaal 17 zijn zaken op het vlak van gendergelijkheid zoals gendergeweld, de salariskloof tussen mannen en vrouwen en toegang tot goede banen met verantwoordelijkheid niet significant verbeterd. Er is eerder een tegenbeweging ontstaan door de groeiende steun aan de extreemrechtse partij Vox en de heropening van het debat over abortus van de verder naar rechts bewegende Partido Popular. 

Pablo Casado, partijleider van de PP was niet aanwezig bij de protesten in Madrid omdat hij van mening is dat die te ‘links feministisch’ en te ‘gepolitiseerd’ zouden zijn en teveel werden geclaimd door links. De speech die hij wilde geven in Castellón als onderdeel van de verkiezingscampagne van zijn partij, werd verhinderd door massa’s schreeuwende en fluitende vrouwen: ‘Casado jij bent het patriarchaat’, ‘Casado machista’ en ‘Jij staat op onze lijst’. 

Een manifestante vatte haar motief om deel te nemen aan de demonstraties in Madrid samen met ‘Ze verwachten dat vrouwen werken alsof ze geen kinderen hebben en dat ze hun kinderen grootbrengen alsof ze geen werk hebben’. 

Manifestaties vonden plaats in veel Spaanse steden van Bilbao en San Sebastián tot A Coruña, Castellón, Alicante en Ciudad Real. Alleen al in Andalusië werden protesten in 139 steden geteld. Volgens eerste schattingen deden in heel Spanje ruim 6 miljoen mensen mee. Ook mannen liepen mee. 

Dit vind je misschien ook leuk