Spanje start strijd tegen cyberaanvallen en fake news rond verkiezingen

door admin
Spanje start strijd tegen cyberaanvallen en fake news rond verkiezingen

Zo willen de ministeries zich ervan verzekeren dat alle systemen en infrastructuur die te maken hebben met de algemene verkiezingen op 28 april veilig zijn voor welke aanval dan ook. Bovendien wil men voorkomen dat er campagnes met foutieve en valse informatie de ruimte krijgen om de verkiezingen of de uitslagen daarvan te verstoren.

Hiertoe is een Dispositivo Extraordinario de Ciberseguridad (DEC), een Buitengewoon Cibersegurity Apparaat ingesteld. Het nieuws hierover is gecommuniceerd aan alle bevoegde instanties van autonome gemeenschappen en afvaardigingen van de regering, de Nationale Politie en de Guardia Civil. 

In het plan is een serie preventieve en reactieve maatregelen opgenomen en de coördinatie tussen die twee die de vrije uitoefening van rechten en vrijheden in het kader van verkiezingsprocedures moeten waarborgen. 

Op het moment is het plan alleen gericht op de algemene verkiezingen en spreekt over drie fases: de voorcampagne van 1 tot 11 april, de ‘alert’ fase van 12 tot 26 april (de data van de verkiezingscampagne zelf) en de ‘operationele’ fase, waaronder de evenementen voor de verkiezingscampagnes vallen en de reflectiedagen voorafgaand aan de verkiezingen vallen. 

De politiediensten zullen de ‘strategische en kritieke infrastructuren bewaken en beschermen die als ze worden verstoord, vernietigd of niet normaal kunnen werken het verkiezingsproces kunnen beïnvloeden.’

Vanaf 12 april wordt een permanent informatieplan geactiveerd dat wekelijks geactualiseerd zal worden en waarin niet alleen het risico op cyberaanvallen wordt vastgesteld, maar ook ‘eventuele terroristische dreigingen van jihadistische of andere aard of dreigingen die voortkomen uit mogelijke sociale conflicten’.

Alle incidenten op bovengenoemde vlakken in netwerken en informatiesystemen zullen worden geclassificeerd op basis van het optredende gevaar met ‘hoog’, ‘heel hoog’ of ‘kritiek’ als noemers. Bewakingstaken worden uitgeoefend op open bronnen zoals sociale netwerken, berichtendiensten, fora en internet en ook het internet op een dieper niveau.

Dit vind je misschien ook leuk