Lading tegels gevonden van Romeins schip bij Mallorca

door admin
Lading tegels gevonden van Romeins schip bij Mallorca

De vondst werd gedaan tijdens de eerste fase van het project dat Carta Arqueológica Subacuática wordt genoemd en wordt uitgevoerd onder leiding van de regionale regering. In dit verband onderzochten archeologen het water tussen Cala Castell en de haven van Pollença. ‘Het is de eerste prijs met dit type lading die op het eiland Mallorca is gedocumenteerd’, zo stond te lezen in het persbericht.

De scheepsresten werden op vijftien meter diep aangetroffen op een bodem van zand bedekt met Posidonia (zeegras) vlakbij de indrukwekkende kliffen van de Sierra de Tramuntana. Een van de archeologen en verantwoordelijken voor het onderzoek van Carta Arqueológica Subacuática, Sebastià Munar, legt uit tegen National Geographic Spanje: ‘Het is mogelijk dat het Romeinse schip verrast werd door een storm, in de problemen kwam en eindigde na aanvaring met de rotsen’. 

Tot nu toe hebben archeologen alleen de resten van de lading gevonden, al is het volgens Munar wel mogelijk dat er nog resten van het hout van het schip bewaard zijn gebleven. ‘Het is mogelijk dat die nog onder het zand en de Posidonia liggen’. De tegels zijn zeer karakteristiek voor het Romeinse Rijk. De onderzoekers troffen twee type tegels aan: platte en gebogen tegels. Romeinen gebruikten deze tegels om de daken van hun gebouwen mee te bedekken. 

Het schip is volgens de archeoloog mogelijk ontworpen voor kustnavigatie, om ladingen langs de kust te vervoeren tussen verschillende locaties en niet om de zee op te gaan, maar veel is nog niet duidelijk over deze bijzondere ontdekking. Er is ook geen enkele informatie gedocumenteerd over archeologische vondsten van dit type op deze plek van het eiland. Wel waren er mondelinge bronnen die beweerden dat er hier archeologische resten zijn aangetroffen. 

Het materiaal moet nu zorgvuldig worden onderzocht en bestudeerd om meer informatie te krijgen. Ook zullen duikers de bodem verder onderzoeken.

Dit vind je misschien ook leuk