Succesvolle toepassing laserchirurgie in Spanje bij epilepsie en tumoren

door admin
Succesvolle toepassing laserchirurgie in Spanje bij epilepsie en tumoren

De techniek is tot nu toe in Europa slechts circa twintig keer toegepast. Met laserchirurgie is het mogelijk om tumoren en bronnen van epilepsie snel, minimaal invasief en veilig te verwijderen. Na een behandeling kunnen patiënten bovendien veel sneller naar huis dan na een reguliere operatie. Hospital del Mar in Barcelona heeft tot nu toe drie patiënten op succesvolle wijze met deze techniek kunnen behandelen.

Tijdens een persconferentie legde de chef van Neurologie, Jame Capellades, uit dat deze nieuwe techniek op het moment letsel met een diameter van minder dan drie centimeter kan behandelen in voor normale chirurgie moeilijk bereikbare gebieden in de hersenen. De warmtetoepassing wordt via een lasersonde van twee millimeter geïntroduceerd en kan met succes een tumor lokaal vernietigen. 

Met conventionele operaties of via radiofrequentie konden we niet in real time zien wat we aan het doen waren, terwijl we dat nu vanuit de MRI-kamer met deze techniek van laserablatie wel kunnen, zei Rodrigo Rocamora.

Een van de grote voordelen voor de patiënt is de hoge mate van comfort van dit type operatie, die altijd wordt uitgevoerd door middel van algemene anesthesie, zodat pediatrische patiënten ook kunnen worden behandeld. Doordat er geen ingrijpende operatie aan de schedel plaatsvindt, kan de patiënt binnen 48 uur na de operatie uit het ziekenhuis worden ontslagen. 

Dit vind je misschien ook leuk