Spaans modehuis onder vuur vanwege bouwplannen in pittoresk Cadaqués

door admin
Spaans modehuis onder vuur vanwege bouwplannen in pittoresk Cadaqués

Deze plaats trekt van oudsher kunstminnende bezoekers en artiesten zoals Salvador Dalí, Pablo Picasso, Joan Miró, Marcel Duchamp, René Magritte, Walt Disney en Richard Hamilton. Dalí had er zelfs zijn zomerresidentie bij Port Lligat. In de zomer wordt de plaats overspoeld door toeristen die ook een vleugje van de artistieke sfeer in het gezellige havenstadje aan een mooie door rotsen omgeven baai willen proeven. 

Twee actiegroepen, Salvem l’Empordà (red Emporda) en SOS Costa Brava, zijn in actie gekomen en protesteerden afgelopen vrijdag voor een vestiging van Custo in Barcelona. Ze eisen dat de werkzaamheden aan het hotel worden stilgelegd. Het project, inclusief 104 woningen, komt terecht op een plot van 4.000 vierkante meter in Sa Guarda in Cadaqués. Mede door dit gebied staat Cadaqués bekend als een van de meest ongerepte kustplaatsen van de Costa Brava.

Custo Dalmau en zijn broer David zijn al enige jaren eigenaar van de grond en kregen in 2010 toestemming om er te bouwen. De werkzaamheden werden echter gestaakt toen de regionale regering vorig jaar een moratorium op nieuwbouw instelde in de regio. Desondanks begonnen enkele dagen geleden werkzaamheden aan een toegangsweg tot de toekomstige urbanisatie. Volgens de actiegroepen worden hierbij 250 oude olijfbomen gekapt en wordt er een muur van n gaan deze werkzaamheden gepaard met het kappen van 250 oude olijfbomen en de afbraak van antieke droog-stenen muren. 

Volgens een woordvoerder van Salvem l’Empordà ligt het juridisch gecompliceerd omdat het moratorium enkel werkzaamheden op het plot betreft maar niet die aan de urbanisatie zelf, zodat er wel wegen en straatverlichting aangelegd mogen worden. Hiervoor hebben de broers Custo namelijk wel toestemming.

‘We hebben niet nog een hotel nodig, zei een woordvoerder van SOS Costa Brava. ‘Zoals het nu is kunnen de waterzuiveringsinstallaties al het afvalwater al niet aan en vorig jaar stroomde de boel over. Het was smerig. Er is te weinig capaciteit voor nog meer mensen’. De actiegroep verzoekt de gebroeders Custo ’te investeren in de natuurlijke en culturele erfenis in plaats van in stedelijke speculatie’, aldus de woordvoerder.

Volgens het Catalaanse parlement is het aan de lokale autoriteiten om de regels vast te leggen rond projecten zoals die in Sa Guarda. Toch zal de overheid volgende week bepalen of de werkzaamheden door kunnen gaan of niet. Volgens Castillo blijven de lokale en regionale overheden elkaar de bal toespelen en gebeurt er ondertussen niets.

In een verklaring heeft de beroemde ontwerper Custo Dalmau de ‘agressie’ veroordeeld die hij voor zijn kledingwinkel op de Plaza del Pi in Barcelona waarnam. Het protest hier was georganiseerd door SOS Costa Brava. ‘Het extreme geweld en beledigingen van de acties van vandaag hebben ertoe geleid dat ik de juiste juridische maatregelen heb genomen om mijn rechten en eer te herstellen’, zei de zakenman volgens de Catalaanse krant La Vanguardia.

De modeontwerper voegde nog toe verschillende investeringen te hebben waarin hij geen managementfunctie heeft en waaraan hij niet deelneemt, noch met zijnnaam, noch met zijn merk. Daarbij gaf hij te kennen al meer dan 30jaar een bedrijf te runnen waarin hij veelvuldig samenwerkte met een groot aantal sociale doelen, waaronder vele zich inspannen voor de bescherming van het milieu.

Lees ook: Laatste vrije stukjes Costa Brava worden volgebouwd

Dit vind je misschien ook leuk