Veel lijken uit de kast van voormalige socialistische regering in Andalusië

door admin
Veel lijken uit de kast van voormalige socialistische regering in Andalusië

De nieuwe regering greep gelijk de kans om de boekhouding van de voormalige regering onder leiding van Susana Díaz goed door te lichten. Een proces waar lijk na lijk uit de kast komt. Het laatste wordt gevormd door een gat van 300 miljoen euro in de uitgaven aan de bouw van waterzuiveringsinstallaties en andere projecten op gebied van waterbeheer.

Jaarlijks werd door de Junta de Andalucía 120 miljoen euro via de Cánon de Saneamiento geïnd. Uit gegevens van CEACOP (de cirkel van Andalusische bedrijven in de bouw, advies en openbare werken) blijkt nu dat van dit bedrag in 2018 40 miljoen euro niet werd geïnvesteerd in de bovengenoemde doelen. Een jaar eerder ging het om 60 miljoen euro en in 2016 verdween 50 miljoen euro uit het zicht. 

Een opvallende nalatigheid in de wetenschap dat de Europese Unie Spanje al heeft beboet met een bedrag van 12 miljoen euro voor het gebrek aan waterzuiveringsinstallaties in de Andalusische gemeentes Nerja, Alhaurín el Grande, Barbate, Tarifa, Matalascañas en Isla Cristina. Deze plaatsen beschikken allemaal niet over een eigen waterzuiveringsbedrijf, terwijl het veelal gaat om plaatsen waar de bevolking in de zomermaanden verdubbeld zoniet verdrievoudigd. Speciaal om de bouw van die nieuwe installaties te kunnen financiëren werd de Cánon de Saneamiento ingesteld. Recent werd bekend hoe voor de kust van Nerja, een populaire vakantiebestemming aan de Spaanse zuidkust, vanuit drie rioolbuizen onbehandeld water zo de zee in stroomt

Onderwijs- en Zorg-gat van 2,9 miljard 

Eerder werd al bekendgemaakt door de nieuwe regering dat er een gat bestaat van 1,2 miljard euro op de onderwijs- en 1,7 miljard euro op de gezondheidszorgbegroting van de voormalige regering. Het gaat hier om inkomsten die nooit binnen zijn gekomen, schulden die middels een parallelle boekhouding werden gemaskeerd of niet-gedane investeringen.

1 Miljard verdwenen bij drie overheidsagentschappen

In dezelfde tijd kwam boven water dat er bij drie agentschappen op het gebied van Openbare Werken in totaal 1 miljard euro is verdwenen. Het gat van 565 miljoen euro bij de Agencia de Obra Pública bestaat uit 396,6 miljoen euro aan uitstaande betalingen aan financiële instellingen en 168,5 miljoen euro aan betalingen die de Junta moest doen na gerechtelijke uitspraken. 

Daarnaast werd bij de Agencia de Vivienda voor een bedrag van 443 miljoen euro aan facturen aangetroffen die niet terugkeren in de officiële boekhouding van de voormalige regering en ontdekte men bij de Agencia de Puertos een verborgen schuld van 14,9 miljoen euro. 

Schuld als gevolg van corruptie

De totale schuld als gevolg van corruptie van hoge socialistische politici en ex-regeringsleden komt neer op 1.600 euro per huishouden. In totaal zijn ruim 500 personen juridisch voor aan corruptie gerelateerde zaken onderzocht. 

Gerommel met cijfers van wachtlijsten in zorg

Tot slot was er nog de foutieve weergave van de wachttijden binnen de Andalusische gezondheidszorg. Ruim 500.000 patiënten werden hier verborgen gehouden om de wachtlijsten er gunstiger uit te laten zien dan ze in realiteit waren. 

Andalusische gemeenten krijgen nog 780 miljoen euro

Er is een wet in Andalusië die de Ley de Participación de las Entidades  Locales heet en volgens welke de Junta de Andalucía elk jaar 480 miljoen euro moet verdelen onder alle 778 gemeenten in de Zuid-Spaanse regio. Dit werd echter nagelaten door de regering van Susana Díaz die in dit opzicht nog 780 miljoen euro moet uitbetalen. Dat is een half miljoen euro per gemeente. Zo staan bij de provinciehoofdsteden de volgende bedragen nog open: Almería 12,88 miljoen euro, Cádiz 7,5 mln euro, Córdoba 22 mln euro, Granada 14,5 mln euro, Huelva 9,2 mln euro, Jaén 8,4 mln euro, Málaga 34,3 mln euro en Sevilla 41,3 mln euro. 

Almería

Verkiezingsnederlaag

Bij de laatste verkiezingen op 2 december vorig jaar leidde de PSOE Andalusië haar grootste verkiezingsnederlaag in de geschiedenis van de partij. De partij van premier Suzana Díaz won wel de verkiezingen maar kreeg slechts 33 zetels, terwijl er 55 nodig zijn om te kunnen regeren. Daarmee kwam een einde aan het 36-jarige bestuur van de socialisten in Andalusië. Inmiddels is Juanma Moreno van de Partido Popular de president van Andalusië en zijn regering wordt gesteund door de partijen Ciudadanos en Vox. 

Dit vind je misschien ook leuk