Beperkingen op verhuur aan toeristen in Spanje

door admin
Beperkingen op verhuur aan toeristen in Spanje

Die maatregelen variëren van het beperken van verhuur aan toeristen, het oprichten van registers waar alleen appartementen in mogen die aan strenge voorwaarden voldoen tot het tijdelijk volledig stopzetten van nieuwe registraties in specifieke wijken. De regulering van toeristische verhuur kwam vorige week weer in het nieuws toen Madrid bekendmaakte regels goed te keuren waarin – naast andere maatregelen – van woningeigenaren wordt geëist dat de woning die ze aan toeristen verhuren een zelfstandige ingang hebben.  

Catalonië

De regio Catalonië was zeven jaar geleden pionier wat betreft beperkende maatregelen op het gebied van toeristische verhuur in Spanje. Op dit moment werkt de regioregering aan nieuwe regelgeving. De gemeente Barcelona heeft sinds 2014 de uitgifte van nieuwe toeristische licenties bevroren. Sindsdien zijn 4.900 illegaal verhuurde appartementen gesloten en werden 6.453 boetes opgelegd. Daarbij worden eigenaren die hun toeristische verhuuractiviteiten van het centrum naar de buitenwijken verhuizen hier geholpen met financiële compensaties. 

San Sebastián

In Noordwest-Spanje is San Sebastián een van de meestbezochte steden. Hier is een verordening van kracht die sinds 1 maart vorig jaar toeristische woningen reguleert. Het aantal toeristische appartementen per gebouw wordt hiermee beperkt, er worden voorwaarden gesteld aan de bewoonbaarheid, de bezetting en de oppervlakte ervan en woningeigenaren zijn verplicht de activiteit bekend te maken. De gemeente Bilbao reguleerde de verhuur aan toeristen in 2018 door toeristische verhuur te verbieden in woningen die niet op voorhand zijn geregistreerd als zodanig. Sancties hier kunnen oplopen tot 100.000 euro.

Mallorca

In Palma de Malorca zijn geen legale appartementen voor toeristische verhuur beschikbaar, omdat in juli vorig jaar de gemeente vakantiewoningen in zijn geheel verbood op straffe van sancties tussen de 20.000 en 40.000 euro. De gemeente ging zelfs zo ver om een app te ontwikkelen waarmee toeristen kunnen controleren of het appartement waar ze verblijven legaal is of niet.

Andalusië

In Andalusië is het sinds 2016 verplicht je woning of appartement te registreren in een speciaal register voor vakantiewoningen. 58 procent van de hier ingeschreven woningen liggen in de provincie Málaga. De krant Sur schreef hier zondag dat er een grote opleving van inschrijvingen plaatsvindt nu Semana Santa dichterbij komt. Dagelijks komen er bij de betrokken instanties 80 tot 90 vergunningaanvragen voor nieuwe toeristische woningen of appartementen binnen. 

Dit vind je misschien ook leuk