Rivier Segura aan de Costa Blanca is veranderd in vieze stroom plastic

door admin
Rivier Segura aan de Costa Blanca is veranderd in vieze stroom plastic

Nauwelijks een week later haalden vrijwilligers nog eens 2.000 kilo plastic weg. Een paar dagen daarna lag het volgens omwonenden alweer vol. Detweede schoonmaakactie werd gehouden door een paarhonderd personen gewapend met handschoenen en zakken die gehoor hadden gegeven aan een oproep van Greenpeace die campagne voert tegen plastic in Spanje onder de noemer #MalditoPlastico (vervloekt plastic). In een paar uur tijd haalden ze de 2 ton afval uit het gebied. Het ging niet alleen om plastic flessen, zakjes, containers en ander plastic voor eenmalige gebruik, ook het dichtstbijzijnde strand van El Tossals werd schoongemaakt en hier zeefden mensen nog eens vele kilo’s microplastic uit het zand.

Vervloekt plastic

Greenpeace toont met de schoonmaakactie onder de campagne #MalditoPlastico aan dat grote bedrijven die hun producten verpakken in plastic voor eenmalige gebruik vrijwel niets doen aan het veranderen van de verpakkingscultuur. Bovendien lobbyen ze bij overheidsinstellingen om maatregelen voor beter hergebruik en recycling te vertragen. Volgens de milieugroep wordt slechts 25 procent van al het plastic dat in Spanje wordt gebruikt, gerecycled. De rest eindigt in het milieu, de rivieren en zeeën.

Plastic rivier is milieuramp

‘Nee, dit is geen verafgelegen strand. Dit gebeurt hier, in ons land’, zei een woordvoerder van Greenpeace Spanje die betrokken was bij de schoonmaak van de Segura. De actievoerders beschuldigen de autoriteiten, bewoners en bezoekers van de regio voor het feit dat ze toe hebben gestaan dat de ‘plastic rivier een van de grootste milieurampen in Europa is geworden’.

Einde aan draaikolk van plastic

Volgens de organisaties spreken de beelden voor zich (zie ook de video op deze pagina) en vormen slechts een voorbeeld van wat overal op onze planeet wordt herhaald: miljoenen tonnen aan plastic afval drijven elk jaar naar de oceanen. ‘Het is tijd dat de grote merken die achter deze excessieve productie van plastic verpakkingsmateriaal zitten deze draaikolk van plastic beëindigen’. Daarom roept Greenpeace mensen op een online petitie te tekenen om die producenten ertoe te bewegen hun ‘vervloekte plastic’ te elimineren.  

Gebrek aan verantwoordelijkheid industrie

De schuldige merken zijn volgens de schoonmakers van de Segura ‘duidelijk zichtbaar in deze tsunami van plastic voor eenmalige gebruik’. Deze levensmiddelenbedrijven promoten het gebruik van bakjes en flessen voor eenmalige gebruik, moedigen massaproductie en overconsumptie aan. Hun gebrek aan verantwoordelijkheid zorgt voor een onacceptabele kostenpost: de gezondheid van de ecosystemen en de levende wezens die daarvan afhankelijk zijn.’

Grote merken moeten met alternatieven komen

‘Geen van deze merken hebben zich tot nu toe duidelijk toegewijd aan het elimineren van wegwerpverpakkingen, noch hebben ze duidelijke doelstellingen om de hoeveelheid plastic die ze produceren te reduceren. Feitelijk blijven ze ons dwingen hun producten in wegwerpverpakkingen te kopen in plaats van met herbruikbare of hervulbare alternatieven te komen’. Daarbij wijst de milieuorganisatie erop dat het recyclen alleen niet volstaat om de plastic vervuiling een halt toe te kunnen roepen. Merken moeten veranderen en met alternatieven komen.

Wat Greenpeace wil

Greenpeace eist daarom dat bedrijven, overheden en het maatschappelijk middenveld de overgang naar een toekomst zonder kunststoffen ondersteunen en onmiddellijke maatregelen nemen om de totale transformatie van ons huidige verpakkingssysteem te vergemakkelijken. Bedrijven zouden jaarlijkse doelstellingen vast moeten stellen om de impact van plastic voor eenmalig gebruik continu te verminderen totdat het volledig is geëlimineerd. Levensmiddelenbedrijven moeten eveneens investeren in hergebruik en alternatieve distributiesystemen. Er moet een einde  worden gemaakt aan het bedrijfsmodel op basis van wegwerpproducten en één enkel verpakkingsmodel, evenals dat men moet beginnen aan de opzet van alternatieve distributiesystemen op basis van hergebruik. Afvalbeheerplannen moeten worden geïmplementeerd om de inzameling van 100% plastic afval te bereiken.

Dit vind je misschien ook leuk