Baskische dennenbomen bedreigd door ziekte

door admin
Baskische dennenbomen bedreigd door ziekte

Het Baskische ministerie van Economische Ontwikkeling waarschuwde vorige week dat het oppervlakte aan bos dat door de  ziekte is aangetast in de afgelopen maanden is verdubbeld. Op dit moment is een gebied van 35.000 hectare zeer ernstig aangetast door de schimmel.

Hierbij kunnen nog eens 60.000 hectare worden opgeteld waar de ziekte ook voorkomt, maar in nog mindere mate. Minister Arantxa Tapia informeerde maandag over de maatregelen die het ministerie wil nemen tegen de schimmel die grote bosgebieden in het Baskenland bedreigt.

De regionale regering en de provinciale raden hebben het verzoek om de aangetaste bosdelen vanuit de lucht uit te roken afgewezen. Ze verkiezen een behandeling vanaf de grond waarbij ontsmetting met koper-oxide zal worden uitgevoerd door gespecialiseerd personeel.

Tapia benadrukte dat deze formule op experimentele wijze wordt toegepast op een gebied van 1.050 hectare. Als het resultaat hiervan naar wens is, wordt de methode uitgebreid naar andere zones waar de schimmel huishoudt. Bovendien zal er op maximale wijze wordt gezorgd voor de veiligheid van de flora en fauna in de gebieden waar de methode wordt toegepast.

De schimmel voelt zich vooral thuis in de Pinus radiata, de Montereyden die het meeste voorkomt in de regio. Het Neiker onderzoekscentrum, onderdeel van de Baskische overheid, werkt samen met experts uit Nieuw-Zeeland en Canada bij het zoeken naar effectieve behandelingen die erin slagen de epidemie te stoppen en onder controle te houden.

Dit vind je misschien ook leuk