Ontkerkelijking in Spanje neemt toe

door admin
Ontkerkelijking in Spanje neemt toe

Het aantal praktiserende katholieken ligt op 26,6 procent en het aantal mensen dat op hun belastingformulier het hokje van de katholieke kerk aankruist is gedaald tot 14,2 procent. Deze gegevens blijken uit de achtste editie van het rapport van de stichting Ferrer i Guardia. Dit bevat een ‘radiografie van het secularisme en religiositeit in Spanje’ en de stichting claimt het ‘einde van het Concordaat met de Heilige Stoel. Een concordaat is een bilaterale overeenkomst die gesloten wordt tussen de Heilige Stoel (het centrale bestuur van de Katholieke Kerk) enerzijds en een bepaalde staat anderzijds. In de overeenkomst worden de wederzijdse betrekkingen rond belangrijke zaken geregeld. 

Het rapport gaat vergezeld van artikelen gewijd aan de bevordering van kritisch denken, de pedagogieën die het vrije denken bevorderen en het die het ‘nepnieuws’ bestrijden. Jongeren blijken de minst religieuze groep te zijn. Onder personen tussen 18 en 24 jaar bestempelt bijna 50 procent zich als niet-gelovig. 

Wat huwelijken betreft valt op dat de autonome regio’s Catalonië, Baskenland en Balearen de hoogste percentages burgerlijke huwelijken van Spanje kennen, met respectievelijk 90,9%, 87,4% en 86,8%. Een andere groeiende tendens is dat het aantal kinderen dat buiten een huwelijk wordt geboren is toegenomen. Het gaat om 46,8 procent in 2017, terwijl dat in 1990 9,6 procent was.

Op het gebied van onderwijs schreef 33 procent van de basisschoolleerlingen zich in voor alternatieve vakken in plaats van cathegese (religión). Op de middelbare school gaat het al om 46 procent. 

De financiering van de katholieke kerk in Spanje blijft redelijk stabiel. Belastingplichtigen kunnen bij de opgave van hun loonbelasting ervoor kiezen een hokje aan te vinken waarmee ze geld aan de katholieke kerk betalen. Daarmee werd vorig belastingjaar 227 miljoen euro geînd.

Dit vind je misschien ook leuk