Jihadist opgepakt die bloedbad plande tijdens Semana Santa Spanje

door admin
Jihadist opgepakt die bloedbad plande tijdens Semana Santa Spanje

Deze viering gaat gepaard met talloze processies door de straten van Spaanse steden waar veel mensen op afkomen. De processies in Sevilla oefenen jaarlijks een bijzonder grote aantrekkingskracht uit op tienduizenden belangstellenden. 

Rond 16 uur op woensdag publiceerde de Spaanse Nationale Politie de mededeling van de aanhouding op haar Twitterpagina. ‘Laatste nieuws: Aangehouden in Marokko een jihadist die naar verluidt van plan was om een aanslag te plegen in Sevilla’, zo staat in de tweet te lezen. ‘Op dit moment wordt zijn woning in Sevilla doorzocht’. Het gaat om de 23-jarige student Zouhair El B., die aan de universiteit in de Andalusische hoofdstad studeerde. Hij zou al veertien jaar in Sevilla wonen samen met zijn moeder, vader,twee broers en een zus. Zijn vader was imam bij een moskee in de wijk Su Eminencia, die in Sevilla bekendstaat als achterstandswijk. Zouair studeerde Arabische en Islamitische studies. De krant El Español haalt een buurvrouw aan die wist te vertellen dat de student ooit aspiraties had om politieagent te worden. Volgens de vader van de gearresteerde man, eveneens volgens de krant El Español, zou zijn zoon met zijn moeder in Rabat zijn om een zieke grootmoeder bij te staan. 

Volgens diverse Spaanse media ging het om een ‘eenzame wolf’ die zonder handlangers van plan was om met explosieven veel schade aan te richten.

Video 

Zondag publiceerde de stichting Al Muntasur Media, gelinkt aan de Islamitische Staat video met daarin een oproep aan de zogenaamde ‘eenzame wolven’ om aanvallen uit te voeren tegen de vieringen van de Heilige Week in Spanje. Verwezen werd naar ‘morgen beginnen de feesten’. Dit is bevestigd door de inlichtingendienst SITE Intelligence Group, die de communicatie van terroristische groeperingen superviseert en controleert. ‘Waar ben je nu, mujahideen van Allah, wanneer je nodig bent’ werd in de video gevraagd aan de slapende cellen en ‘eenzame wolven’. De video duurde iets meer dan een minuut en bracht beelden van de aanslagen in Barcelona en Cambrils in augustus 2017, fragmenten van de beroemde brug in het Andalusische stadje Ronda en van Paasprocessies in Valencia en Málaga die werden afgewisseld met een persoon die een mes in zijn hand hield en in zijn kleding verborg. 

Zesde expliciete waarschuwing dit jaar

De opname werd uitgezonden in het Spaans en is de zesde expliciete dreiging tegen Spanje tot nu toe dit jaar afkomstig van het radicaal-islamitische milieu, zo zeggen veiligheidsdiensten. Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft op 11 april de antiterrorismemaatregelen van niveau vier (hoog risico) versterkt met het oog op de aanstaande verkiezingen en de Paasprocessies. Antiterreur-politiediensten kregen meer middelen en extra agenten worden ingezet tijdens de Paasprocessies in de grootste steden. Ook worden belangrijke infrastructurele punten, religieuze monumenten en evenementen waar veel mensen op afkomen beter beveiligd.

Oproepen tot aanvallen in het Westen

Afgelopen februari werd door SITE bevestigd dat een groep aanhangers van de IS op consequente wijze gedurende drie maanden hun volgers uit verschillende landen aanmoedigden om in het Westen aan te vallen. Het betreffende bericht werd verspreid in zeven talen. De Spaanse antiterreurdiensten waarschuwden afgelopen maart al, dat ‘hoewel er geen reden was om een directe aanval in Spanje te vrezen, de IS zich in moeilijke tijden zich toch zichtbaar wil maken door angst te zaaien voor mogelijke aanvallen in de aanlooptijd naar de verkiezingen op 28 april aanstaande.’

De complete video is via deze link te zien op de website van de krant El Confidencial.

Dit vind je misschien ook leuk