Gota fría Alicante leidt tot ‘slechtste Semana Santa ooit’

door admin
Gota fría Alicante leidt tot 'slechtste Semana Santa ooit'

Dat dagen achtereen vallende water zorgde voor duizenden annuleringen precies tijdens wat voor veel horecaondernemers een van de belangrijkste weken van het jaar is. Vanaf Witte Donderdag tot Paaszondag waren de terrassen leeg of soms zelfs niet eens bereikbaar door ondergelopen straten of boulevards.

Dit was bijvoorbeeld het geval in Jávea (Alicante). Hier viel zondagnacht meer dan 300 liter water per vierkante meter in 24 uur tijd. In zestig jaar tijd kende deze plaats niet zo’n heftige ‘gota fría’. Volgens het Spaanse weerinstituut Aemet was de laatste keer dat er een dergelijke hoeveelheid water viel in 1957. Circa driehonderd mensen werden volledig door het weer overvallen en moesten uit hun woningen worden geëvacueerd. Anderen kwamen vast te zitten in hun woningen, in auto’s of op hun werk. Nadat de hevige regen stopt, blijven de zorgen bestaan over de buiten hun oevers getreden rivieren en beken en andere plekken waar water in grote hoeveelheden richting de zee stroomt, onderweg alles met zich meesleurend.

De horecasector is zwaar getroffen. Men spreekt al over een verlies van 25 miljoen euro en een 40 procent lagere bezettingsgraad in de regio Alicante. Ook in de landbouw wordt de balans opgemaakt. De regen is gelukkig positief geweest voor de wijndruiven en olijven, maar heeft een negatieve impact op aarbeien en ander rood fruit en veel granen zijn deels verloren gegaan. Veel groenten zijn wel gered omdat het niet ging om gewelddadig harde stortregen, maar meer om gedurende lange tijd consistent vallend water.

Acht records verbroken

Volgens het Spaanse weerinstituut zijn de afgelopen dagen acht records verbroken. Allereerst kende de stad Teruel donderdag de meest regenachtige dag sinds de registers worden bijgehouden met 54 liter per vierkante meter. In Alicante werd met 99 liter per vierkante meter een record geboekt op het meetstation op het vliegveld. Voor deze stad is april 2019 nu al de meest regenachtige maand sinds men begon met registreren in 1967. Viernes Santo was voor Albacete de meest regenachtige dag met 61 liter met m2. In Alcantarila (Murcia) viel vrijdag 78 liter per m2 en dit leverde de meest regenachtige dat op sinds 1941. Vanaf donderdag viel in Barx (Valencia) 353 liter per m2 en tot slot werd in Jávea in 24 uur tijd 302 liter per m2 gemeten. 

Wat is een gota fría?

Met ‘gota fría’ (letterlijk: koude druppel) wordt verwezen naar een weersverschijnsel. De term gota fria komt van de veratling van het Duitse woord ‘Kaltlufttropfen’ of ‘vallende koude lucht’. Het verschijnsel komt veel voor in het Middellandse Zeegebied en vooral aan de Spaanse oostkust en rond de Balearen. Het gaat gepaard met zeer hevige regen en storm met vaak windsnelheden tussen 100 en 200 kilometer per uur. Door de grote hoeveelheid regen neemt ook de temperatuur flink af. Een gota fria is doorgaans van korte duur. 

Wat is de andere schade?

In Valencia hield de wind vrijdagnacht en een groot deel van zaterdag flink huis, waardoor er tientallen takken van bomen of complete bomen omwaaiden in de stad. Parken en tuinen werden daarom gesloten. In Torrevieja viel 170 liter regen per m2 in 24 uur tijd en liepen zaterdag veel straten onder, waaronder ook diverse toegangswegen. Een camping moest worden ontruimd en het openbaar vervoer werd stilgelegd. De gemeente adviseerde inwoners hun huizen niet te verlaten.

De havens van Valencia, Sagunto en Gandía werden gesloten. Twee mannen in raakten gewond toen een muur van een verlaten woning in Orihuela instortte op vrijdagnacht om 00:30 uur. In Quart de Poblet moest een man gered worden die vast was komen te zitten in zijn auto in de Barranco del Gallego. Tot slot werden vanwege het noodweer nog vele Paasprocessies afgelast. 

Dit vind je misschien ook leuk