Regering Andalusië schaft ministerie van Milieu af

door admin
Regering Andalusië schaft ministerie van Milieu af

Op 21 januari presenteerde Juan Manuel Moreno Bonilla, de nieuwe president van de rechtse regering in Andalusië, het organigram van de nieuwe ministeries. Voor het eerst in de geschiedenis is er geen Andalusische minister meer van de PSOE. In de nieuwe indeling is het ministerie van Milieu afgeschaft en zijn de taken ervan ondergebracht bij het ministerie van Landbouw, Veeteelt, Visserij en Duurzame Ontwikkeling. De minister is Carmen Crespo (PP).

De Spaanse afdeling van Greenpeace maakt zich zorgen over deze ontwikkeling en noemt het een ‘manier om de verschillende spoedgevallen op het gebied van milieu die zich op dit moment ontwikkelen in de Zuid-Spaanse regio naar een tweede plan te schuiven. De klimaatverandering is de belangrijkste daarvan. 

De komende jaren zijn de sleuteljaren waarin Andalusië maatregelen moet invoeren die de wereldwijde opwarming van de temperatuur helpen tegen te gaan. Zo bevestigde ook Jennifer Morgan, uitvoerend directeur van de milieuorganisatie op het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos: ‘Als we onze economieën de komende tien jaar niet veranderen, loopt de situatie flink uit de hand als gevolg van een toename van de temperatuur wereldwijd van 1,5 graad Celcius. Deze temperatuursstijging heeft al gevolgen in Andalusië en men voorziet een sterke toename in de verwoestijning van het territorium, van het aantal heftige bosbranden, van extreme weerfenomenen zoals lange perioden van droogten en heftige stortregens inclusief overstromingen en van het verlies van de kustgebieden als gevolg van de stijging van de zeespiegel.

Volgens Greenpeace is de situatie zodanig dat deze absoluut een apart Ministerie van Milieu rechtvaardigt waarin exclusief wordt gewerkt aan het ontwikkelen van maatregelen die ook hun weerklank hebben bij de andere ministeries. 

De organisatie noemt het alarmerend dat al in de eerste dagen de nieuwe regering projecten zoals de aanleg van een snelweg dwars door het beschermde nationale park El Coto de Doñana uit de kast haalde en afstofte. Dat gebeurde op hetzelfde moment dat Spanje van de Europese Commissie voor het Hof van Justitie moet verschijnen vanwege de nalatigheid die het land tentoonspreid op het gebied van het beschermen van dit natuurgebied tegen de intensieve landbouw in de zones er omheen en overexploitatie op toeristisch gebied. 

Daarom wil Greenpeace een ontmoeting met minister Carmen Crespo om te horen welke maatregelen ze zal implementeren om de spoedeisende zaken op milieugebied in haar regio aan te pakken. Ook wil de milieuorganisatie enkele voorstellen doen om haar bij haar aanpak te helpen.

Dit vind je misschien ook leuk