Spanje staakt begeleiding Amerikaans vliegdekschip na bedreigingen Trump

door admin
Spanje staakt begeleiding Amerikaans vliegdekschip na bedreigingen Trump

De schepen bevinden zich tussen de Rode Zee en de Indische Oceaan. Het besluit is volgens Spanje ’tijdelijk’, terwijl de aanvalsgroep van de regering Trump zich in de zone bevindt. Zo hebben bronnen bij het ministerie van Defensie gemeld in de Spaanse media. Zondagavond werd bekend dat het Amerikaanse leger een oorlogsschip en bommenwerpers richting Iran stuurt ‘als waarschuwing’, aldus de Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton.

De Spaanse actie is unilateraal en is gecommuniceerd aan de Amerikaanse autoriteiten via de gangbare communicatiekanalen. Net als toen in 2004 werd besloten Spaanse militairen uit Irak te halen, kan een dergelijk besluit politieke consequenties hebben. Daarom is benadrukt door de Spaanse regering dat het om een tijdelijke actie gaat en dat het werk van de Méndez Núñez, die een half jaar lang met het vliegdekschip over de wereld moest varen, weer voort wordt gezet zodra de Abraham Lincoln de Persische Golf verlaat. 

De Spaanse minister van Defensie, Margarita Robles zei vrijdag tegen de krant Vozpópuli: ‘ We nemen in geen enkel geval deel aan een geval van militaire agressie’.

Dit vind je misschien ook leuk