Ronda wil niet alleen een snelweg maar ook een strand

door admin
Ronda wil niet alleen een snelweg maar ook een strand

Op die weg gebeuren regelmatig ongelukken. De afstand tussen Ronda en San Pedro de Alcántara is hemelsbreed circa 30 kilometer, maar de rit van Ronda naar de kust duurt een klein uur. Het is een prachtige rit is, dat wel, maar niet echt praktisch voor mensen die die route dagelijks moeten afleggen vanwege werk of andere redenen.

Daarom is het niet de eerste keer dat politici spreken over een snelweg door de Sierra de las Nieves. In de jaren zeventig beloofde Jesus Gil, de toenmalige burgemeester van Marbella dat al. Hij had laten uitzoeken dat voor 350 miljoen euro een snelweg tussen Marbella en Ronda aangelegd kon worden met 26 viaducten en een tunnel, waarmee de rit van een uur verkort kon worden tot 22 minuten. De socialistische regering van Andalusië wees het project uiteindelijk af als ‘niet-levensvatbaar vanwege milieuoverwegingen’. 

Ronda aan het strand

Nu het niet mogelijk is om sneller bij het strand te komen, zijn er politici die het strand dichterbij het op 700 meter hoogte liggende kloofstadje willen brengen. María Paz Fernández, kandidaat voor de Partido Popular en winnares van de laatste gemeentelijke verkiezingen, heeft voorgesteld als haar partij wint een klein stuwmeer aan te leggen met een recreatiegebied, zoals ook bestaat in Arroyomolinos (Cádiz). Hiermee wordt dan tegelijkertijd het water van de rivier Guadalevín gereguleerd in het kader van het Plan de Integración de la Garganta del Tajo. Deze rivier trad afgelopen herfst nog flink buiten zijn oevers na een paar dagen van noodweer. Door de overstroming raakten de Arabische baden uit de achtste eeuw in Ronda beschadigd. Het nieuwe strand zou terechtkomen in de zone die nu bekendstaat als Las Chopelea of ‘el baño de los toreros’. 

Snelweg

De geograaf Antonio Palma legt in El País uit dat Ronda geen snelweg heeft omdat er een gebrek is geweest aan ‘politici van gewicht die zich daarvoor inzetten’. Palma voerde twee onderzoeken uit naar de infrastructuur rond Ronda. Eerst op regionaal niveau en vervolgens op nationaal niveau. Ronda heeft geen hogesnelheidslijnverbinding en de snelweg ligt ver weg. Het verschil met de tweede meest geïsoleerd liggende plaats van Spanje, Santa Pola is dat Ronda vijf keer verder weg ligt van de dichtstbijzijnde snelweg dan de plaats in de provincie Alicante. De streek (comarca) Ronda telt 70.000 inwoners en heeft ‘geen centimeter snelweg op het grondgebied’.

Het gaat niet alleen om een gebrek aan snelle verbinding naar de kust. Ook naar Sevilla , Málaga of Antequera rijdt men over tweebaanswegen. Volgens Bernardino Guerrero, woordvoerder van Autovía Ronda Ya (snelweg Ronda nu) dat een gevolg van het gebrek aan infrastructuur is, is dat de bevolking wegtrekt. Er is minder industrie dan 30 jaar geleden, er zijn elke week ongelukken op de weg naar de kust en het toerisme wordt van mindere kwaliteit. Guerrero heeft ook kritiek op de overheid omdat het zeven maanden heeft geduurd om de treinverbinding met Ronda weer te herstellen nadat het spoor door het noodweer vorige herfst zwaar beschadigd raakte. 

Toerisme

Wat Ronda wel heeft is een grote aantrekkingskracht op toeristen. Het toerisme vormt een van de belangrijkste economische pilaren van de monumentale stad op de rand van de kloof Tajo. De Puente Nuevo uit de achttiende eeuw en het oudste plaza de toros van Spanje trekken jaarlijks tienduizenden bezoekers.

Het is Autovía Ronda Ya niet te doen om de snelste verbinding naar het strand. Ook is de actiegroep tegen de aanleg van een snelweg dwars door het natuurgebied Sierra de las Nieves. ‘De schade aan het milieu zou onmiskenbaar zijn’, zegt Guerrero. Bovendien wordt een goedkeuring van een dergelijk project nu nog gecompliceerder met de recente benoeming tot nationaal park van het grote natuurgebied met een bijzonder grote biodiversiteit. 

De nieuwe coalitie-regering van Andalusië, met de PP en Ciudadanos als grootste partijen, beloofde al betere verbindingen aan Ronda. Ook worden de omstandigheden op alle toegangswegen naar de stad verbeterd. De Spaanse verkeersdienst gaat extra controleren op snelheid op de gevaarlijkste stukken en de verbinding met Málaga via Campillos zal verbeterd worden. 

Dit vind je misschien ook leuk