Spanje krijgt tweede sterkste supercomputer ter wereld

door admin
Spanje krijgt tweede sterkste supercomputer ter wereld

Dankzij die subsidie van 100 miljoen euro komt de tweede sterktste supercomputer ter wereld in Barcelona te staan. Het gaat om de grootste investering in onderzoek die de Europese Unie ooit heeft gedaan in Spanje. Volgens de laatste gegevens staan de twee krachtigste computers in Amerika. De MareNostrum in Barcelona is op dit moment wel de krachtigste computer van Europa. 

Die 100 miljoen euro omvatten slechts de helft van het bedrag dat nodig is om alle benodigde apparatuur aan te schaffen. Die andere helft wordt op tafel gelegd door de regionale regering en de UPC. Het Barcelona Supercomputer Center (BSC) zal de nieuwe MareNostrumV gaan beheren, net zoals dat gebeurde bij de huidige supercomputer. Dit beheer wordt uitgevoerd door een consortium waaraan ook landen als Portugal, Turkije en Kroatië deelnemen en betalen. Deze landen hebben Spanje geholpen om de supercomputer te kunnen installeren voor de andere twee landen Italië en Finland, die ook deze supercomputers zulen hebben.

De drie landen beschikken over deze pre-exaescale supercomputers (minstend 100 petaflops). Exascale computing is een nieuwe generatie geavanceerde computersysteem waarin de totale capaciteit van alle processoren de waarde van één exaflops (1018floating point operations per second) overschrijdt en waarin andere componenten, zoals geheugengrootte en –snelheid, data-opslagruimte en bandbreedte proportioneel zijn. Vandaar de term ‘scale’. 

De supercomputers vormen een belangrijke ron van inkomsten in de huidige economie vanwege de grote hoeveelheid taken die ermee uitgevoerd kan worden. Zo worden er simulaties mee gerealiseerd in de luchtvaart, marine- of auto-industrie, en in de medische industrie bij onderzoek naar nieuwe medicijnen of voor het simuleren en bestuderen van evoluties van het weer en klimaat.

Op dit moment staat Spanje op de 25ste plaats met de MareNostrum die een potentie heeft van 6.470,8 TFLOPs. Als dit cijfer vermenigvuldigd wordt met 17, dan is de nieuwe MareNostrumV krachtiger dan de Sierra in de Verenigde Staten, welke de tweede krachtigste computer ter wereld is met 94.640 TFLOPS. Alleen de Summit in de VS blijft dan met 143.500 TFLOPs nog voor. 

Die tweede plaats zal niet lang duren omdat China en de VS beide binnenkort ook nieuwe supercomputers zullen installeren die weer negen tot tien keer krachtiger zullen zijn als de MareNostrumV. 

De MareNostrumV in Barcelona zal in staat zijn om 200.000 biljoen operaties per seconde uit te voeren. Hij is operationeel vanaf 31 december 2020. Het onderhoud van de supercomputer kost 200 miljoen euro gedurende vijf jaar tijd.

De huidige MareNostrum in Barcelona staat in een ruimte van 160 vierkante meter en wordt op dit moment gebruikt door 600 wetenschappers die deel uitmaken van Barcelona Supercomputing Centre. Hiervan komt 32 procent uit het buitenland. Om de nieuwe supercomputer te huisvesten wordt een nieuw gebouw naast het huidige BSC betrokken.

Dit vind je misschien ook leuk