Bedrijven in Spanje kunnen rookpauzes in mindering brengen op salaris

door admin
Bedrijven in Spanje kunnen rookpauzes in mindering brengen op salaris

Voor die werkonderbrekingen hoeft geen register te worden bijgehouden, in tegenstelling tot het onlangs ingestelde werkurenregister, waarmee bedrijven in Spanje verplicht worden gesteld te registreren wanneer werknemers hun werkdag starten en beëindigen. Dit register is wel verplicht. Wat betreft de rook- en koffiepauzes laat het ministerie de registratie over aan de bedrijven zelf en aan de collectieve onderhandelingen. Die kunnen dan individueel besluiten om in het werkurenregister ook de pauzes per werknemers bij te houden. 

Het ministerie maakte wel duidelijk dat er voor zoiets wel een zekere consensus tussen werknemers en werkgever moet bestaan om deze situatie goed te kunnen managen met enige ‘flexibiliteit’ bij het bepalen van effectieve werkuren. 

Voor de duidelijkheid wordt in het persbericht van het ministerie nog eens gemeld dat de werkurenregistratie, ingevoerd op 12 mei jl. geen optie is maar een ‘verplichting’ en dat daarom de arbeidsinspecteurs daar op zullen blijven controleren. 

Dit vind je misschien ook leuk